Coroczne kulinarne święto

 



  • Jak co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto




  • W mieście zostanie zorganizowany festiwal „Europa na widelcu”




  • Tegoroczna edycja rozpocznie się Jarmarkiem produktów europejskich i regionalnych



 

Jak co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto – festiwal „Europa na widelcu”, który po raz pierwszy odbył się 4 czerwca 2009 roku. Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wrocławianom tak zasmakował ten pomysł, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu. Wydarzeniu patronują Piotr Bikont i Robert Makłowicz.

Tegoroczna edycja rozpocznie się w środę, 31 maja, Jarmarkiem produktów europejskich i regionalnych, podczas którego będzie można skosztować i kupić smakołyki z różnych zakątków Europy, w tym Dolnego Śląska. W tym dniu rozpocznie się także Maraton Miejskiej Biblioteki Publicznej, czyli cykl działań kierowanych głównie do najmłodszych mieszkańców Wrocławia. Podczas maratonu w wybranych filiach MBP odbędą się m.in. spotkania z autorami książek kulinarnych dla dzieci, warsztaty muzyczne, warsztaty kulinarne, a także Nocny Smak Biblioteki, czyli nocleg, wspólna kolacja i śniadanie w bibliotece. Również w środę, 31 maja, rozpoczną się Targi książek kulinarnych organizowane w znanej wrocławskiej  księgarni Tajne Komplety.

 

W klubie Proza natomiast odbędą się spotkania autorskie z Robertem Makłowiczem oraz innymi autorami książek poświęconych zagadnieniom kulinarnym. O swoich publikacjach opowiedzą m.in. Hanna i Paweł Lis oraz Paweł Suwała i Aleksander Baron. Wszystkie wydarzenia w tym dniu są bezpłatne.

Sobota, 3 czerwca, to główny dzień festiwalu. To właśnie w tym dniu wrocławscy szefowie kuchni dokonają prezentacji dań najbardziej charakterystycznych dla kuchni 17 krajów oraz... jednego miasta. Wyróżniony zostanie Wrocław. Porcje degustacyjne będzie można otrzymać w zamian za zakupioną wcześniej w festiwalowych kasach cegiełkę. Tradycyjnie środki ze sprzedaży cegiełek przeznaczone zostaną na stypendia dla uczniów wrocławskiego gastronomika. Cena cegiełki niezmienna – 5 zł. Nowością w menu jest oznaczenie alergenów! Po posiłku zrelaksować się będzie można w Letniej Strefie Zet Gold. Dzieciaki zaprasza MiniEuroLand. A dla spragnionych wiedzy warsztaty pieczenia chleba, a także spora dawka informacji o miodzie, kawie i certyfikowanych wędlinach. W tym samym dniu w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się zlot food trucków i browarów Food o’clock & Beer o'clock Festiwal, który potrwa dwa dni.

Pełny program imprezy dostępny jest na stronie internetowej.

Źródło: Informacja przesłana przez samorząd