Zachwycają, nie wymagają wiele i można je dostosować do upodobań

 



  • Irlandzkie babeczki zostały smakiem minionego miesiąca w konkursie „Rudzkie Smaki”




  • Według przepisu Kerrygold przygotowywali je uczniowie rudzkiego „gastronomika”




  • Tematem konkursu w czerwcu są owoce i warzywa sezonowe



 

Irlandzkie babeczki, tzw. sconsy, zostały smakiem minionego miesiąca w konkursie „Rudzkie Smaki”. Według przepisu Kerrygold, sponsora festiwalu polsko-irlandzkiego, który odbywał się w maju w Rudzie Śląskiej, przygotowywali je uczniowie rudzkiego „gastronomika” oraz uczestnicy warsztatów kulinarnych dla dzieci.

– Sconsy to popularne irlandzkie bułeczki, które podaje się z masłem lub dżemem – mówi Barbara Rolnik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, opiekun młodzieży i organizator warsztatów w ramach Polska Eire Festival Ruda Śląska. – Są łatwe do przygotowania, a dodatki do nich można dobierać według własnego upodobania. Bardzo popularna jest też wersja na słono z serem cheddar – dodaje.

Sconsy pieczone według przepisu Kerrygold towarzyszyły głównym wydarzeniom podczas festiwalu polsko-irlandzkiego w Rudzie Śląskiej. Degustować je można było m.in. na pikniku śląsko-irlandzkim w „Morcinku” oraz podczas imprezy podsumowującej festiwal w ogrodach Miejskiego Centrum Kultury.

Aktualnym tematem konkursu „Rudzkie Smaki” są owoce i warzywa sezonowe. Do końca czerwca do rudzkiego magistratu można przesyłać przepisy na dania.

– Czerwiec to czas truskawek, rabarbaru, ale też szparagów i bobu. Zachęcamy do podzielenia się swoimi sposobami wykorzystania tych produktów, które przypominają nam, że wakacje tuż, tuż – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM.

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki” bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). Najlepsze propozycje mieszkańców zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.

Irlandzkie babeczki według Kerrygold

Składniki:



  • 450 g (2 filiżanki) mąki i dodatkowa ilość do posypania,




  • 1 łyżeczka soli,




  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,




  • 1 łyżeczka drobnego cukru,




  • 25 g (2 łyżki stołowe) schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła,




  • 225 ml (1 filiżanka) maślanki,




  • 1 jajo, ubite,




  • dżem jeżynowy lub truskawkowy do podania.



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 170°C. Przesiewamy mąkę, sól i sodę oczyszczoną do miski. Dodajemy cukier, mieszamy, a następnie koniuszkami palców wcieramy w mąkę masło aż zacznie przypominać drobną bułkę tartą.

Robimy w środku niewielki dołek i wlewamy do niego maślankę i ubite jajo. Szybko i delikatnie mieszamy ciasto łyżką stołową aż będzie gładkie i przestanie się kleić. Na posypany mąką blat wykładamy ciasto i uklepujemy je na placek o grubości ok. 2,5 cm. Za pomocą foremki do wykrawania lub ostrego noża dzielimy ciasto na babeczki o średnicy 5 cm.

Przekładamy babeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut aż wyrosną i uzyskają złoto-brązowy odcień. Przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia na co najmniej 10 minut. Podajemy z dżemem i zawijanymi plasterkami masła.

Wersja z cheddarem: Starty Kerrygold Mature Cheddar będzie idealny. 25 g (¼ filiżanki) sera mieszamy z maślanką. Dla uzyskania końcowego efektu gotowe babeczki smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy porcją 75 g (¾ filiżanki) startego cheddara Kerrygold Mature Cheddar i zapiekamy w piekarniku.

Źródło: Informacja przesłana przez samorząd