W związku z obchodami Roku Rzeki Wisły – dania z ryb słodkowodnych

 



  • Do 25 kwietnia można nadsyłać zgłoszenia do konkursu kulinarnego w Grudziądzu




  • W tej edycji, w związku z obchodami Roku Rzeki Wisły, powstaną dania z ryb słodkowodnych




  • 28 kwietnia kucharze zmierzą się z przepisami kuchni regionalnej z przełomu XIX i XX w.



 

Do 25 kwietnia przyjmowane są zgłoszenia do kolejnej edycji konkursu kulinarnego, który odbędzie się w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskich. W związku z obchodami Roku Rzeki Wisły uczestnicy przygotują dania z ryb słodkowodnych.

Kucharze 28 kwietnia zmierzą się z przepisami kuchni regionalnej z przełomu XIX i XX w., zawartych w książkach „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin in der Kochkunst“ (Martha. godna zaufania doradczyni w sztuce kucharskiej) oraz „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” autorstwa Wiktora Kulerskiego.

Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej z następujących powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego świeckiego oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego oraz uczniowie szkół gastronomicznych i ponadgimnazjalnych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw: pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Każda z nich może zgłosić 2 maksymalnie dwu-, trzyosobowe zespoły.

Wypełniony formularz, dostępny na stronie internetowej, należy przesłać na adres e-mail: konkurs.kulerski@wp.pl. W tytule trzeba podać powiat, z którego pochodzą uczestnicy konkursu, a w przypadku szkół gastronomicznych, ponadgimnazjalnych i gimnazjalnych – nazwę placówki i odpowiednie województwo.

Organizatorami konkursu są Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu, Urząd Miejski w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Centrum Dziedzictw Kulinarnego, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz European Food Education Season – program Erasmus+.

Źródło: Informacja przesłana przez samorząd