Właściwości i sposoby parzenia herbaty

Wedle wielu badań naukowych herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, wedle innych – ma również skutki negatywne. Postaramy się przedstawić zarówno jedne, jak i drugie.

Za szczególnie zdrową uważa się herbatę zieloną, która uznawana jest za eliksir młodości, obniżający poziom złego cholesterolu, przyśpieszający przemianę materii, czyli odchudzanie, a także zawierający wiele cennych dla zdrowia minerałów. Lista właściwości zielonej herbaty jest długa: zapobiega nowotworom, zmniejsza ryzyko chorób serca, jest cennym źródłem mikroelementów i witamin.

Pozostałe rodzaje herbat wykazują również wiele pozytywnych oddziaływań na nasz organizm:


  • działają pobudzająco, bakteriostatycznie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie,

  • wykazują właściwości moczopędne, które wykorzystuje się w chorobach nerek i obrzękach,

  • poprawiają ukrwienie mózgu, zwiększając aktywność umysłową,

  • działają antynowotworowo.

Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu umiaru, ponieważ wypicie 3 filiżanek herbaty dziennie jest absolutnie wystarczające dla naszego organizmu. Przekroczenie tej wskazanej dawki naraża natomiast na działanie szkodliwych składników zawartych w herbacie. Ponieważ – jak wszystko – w nadmiarze herbata szkodzi.

Wypijana w dużych ilościach:


  • pogarsza koncentrację, wywołując uczucie rozdrażnienia i nerwowości oraz przyśpieszoną akcję serca i oddechu,

  • uzależnia,

  • zmniejsza działanie leków , a herbata zielona szczególnie redukuje działanie leków na nadciśnienie,

  • powoduje gorsze wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, grożąc anemią.

Dodatkowo najnowsze badania sugerują, aby nie łączyć herbaty z cytryną. Takie zestawienie warunkuje przemianę glinu, co może przyczyniać się do powstania choroby Alzheimera.

Jest również bardzo ważne, aby herbatę zaparzać we właściwy sposób. Woda nie powinna mieć więcej niż 98 stopni, a w przypadku herbat zielonych – powinna być jeszcze niższa. Najlepiej zapoznać się z załączoną do opakowania herbaty ulotką, na której najczęściej zaznaczone są jej parametry zaparzania. Ponadto warto pamiętać, że długie zaparzanie również skutkuje wydzielaniem się szkodliwych substancji.