Obecnie zwierzęta i rośliny obumierają 1000 razy szybciej niż 60 milionów lat temu. Jak twierdzą naukowcy, winni tego są ludzie.

Zmiany klimatyczne, kłusownictwo, nielegalne praktyki myśliwskie i niszczenie środowisk naturalnych – to główne powody, przez które liczba zwierząt stale maleje. Choć na naszej planecie jest ponad 30 milionów gatunków zwierząt, wiele z nich balansuje na skraju wyginięcia. Niektóre zostały całkowicie wyeliminowane dosłownie na naszych oczach. W tym tygodniu przedstawiamy listę najbardziej zagrożonych gatunków na Ziemi.

25. Adaks pustynny

Jest jednym z najrzadszych zwierząt na Saharze. Znany również jako biała antylopa, jest niezwykły zwłaszcza dlatego, że jego umaszczenie zmienia barwę w zależności od pory roku. Zwierzę – choć wyjątkowe – nie jest szybkie, stąd tez bywa łatwym celem dla drapieżników i myśliwych. Jego populacja oscyluje wokół 1600 sztuk.

24. Mniszka hawajska

To jeden z dwóch gatunków fok mniszek, które wciąż żyją na ziemi. Ich populacja wynosi tylko 1100 osobników. Te piękne zwierzęta giną w szybkim tempie z powodu ingerencji człowieka w ich środowisko naturalne, bardzo niskiego poziomu zmienności genetycznej i zanieczyszczeń pustoszących oceany.

23. Goryl górski

Ten gatunek goryla wschodniego można spotkać w różnych rejonach Afryki, m.in. w Ugandzie, Rwandzie i Wirundze. Zwierzęta mają dłuższe i grubsze futro, co powoduje, że łatwo dostosowują się do chłodnych temperatur. Liczbę dorosłych goryli górskich szacuje się na 880 sztuk. Oprócz kłusownictwa ich populację ogranicza utrata naturalnych siedlisk oraz masowe mordy dla mięsa.

22. Lis wyspowy

Lis wyspowy, zwany inaczej urucjonem, jest niewielki i kolorowy. Żyje na sześciu z ośmiu Wysp Santa Barbara, leżących u wybrzeży Kalifornii. Ich liczba wynosi łącznie 700 sztuk. Została znacznie zmniejszona polowaniami orłów i działalnością ludzką, a także chorobami przenoszonymi przez psy domowe.

21. Dziki wielbłąd dwugarbny

Dwa garby to lepsze rozwiązanie niż jeden. Niestety grupa żyjących dziko wielbłądów, o których mówimy, jest numerowana i liczy tylko 800 osobników. Mieszkają one na terytorium Mongolii i Chin, ale można je dostrzec także w okolicznych krajach – Rosji, Indii czy Pakistanie.

Czytaj dalej