„Kościół Natury” w szklanej bryle

 

Studenci Politechniki Śląskiej stworzyli projekt świątyni, która miałaby być usytuowana na klifie Preikestolen, jednej z największych atrakcji turystycznych Norwegii. Projekt autorstwa Martyny Słowińskiej, Katarzyny Golec i Pawła Pacaka z Wydziału Architektury został wyróżniony w międzynarodowym konkursie portalu architektonicznego AWR.

Zadaniem uczestników konkursu było zaprojektowanie kościoła na mierzącym 604 metry norweskim klifie Preikestolen, znanym jako Pulpit Rock, który ze względu na rozpościerający się z niego piękny widok co roku przyciąga setki tysięcy turystów z całego świata.

Troje studentów architektury z Politechniki Śląskiej postanowiło podjąć się tego zadania, a inspiracją dla nich był krajobraz norweskich fiordów oraz nieskażona ludzkim działaniem natura. W ten sposób powstał „Kościół Natury”.

– Zamknęliśmy go w szklanej bryle, której forma została zainspirowana typowym kościołem norweskim. Szkło w tym przypadku daje iluzję bezkresu, ściany nie stanowią żadnej wizualnej granicy, a natura niemal wnika do wnętrza kościoła. Z drugiej strony obecność zewnętrznej osłony daje poczucie bezpieczeństwa, z czym kojarzy nam się obiekt, jakim jest kościół – podkreśla współautorka projektu Martyna Słowińska.

– We wnętrzu nie ma żadnych symboli religijnych, gdyż to natura pełni tutaj kluczową rolę, to dla niej tysiące ludzi odwiedza to miejsce i to na niej należy się skupić. Sama bryła została w jednej trzeciej wysunięta ponad granicę przepaści, dzięki czemu niemal pod każdym kątem możemy podziwiać piękno natury – dodaje studentka.

W konkursie nagrodzono łącznie siedem prac nadesłanych przez uczestników z całego świata. Poza projektem naszych studentów wyróżniono także jeszcze jedną pracę z Polski – Dominika Paździora z Politechniki Poznańskiej.

Źródło: Informacja przesłana przez samorząd