Kraków. Tajemnice krakowskiego obwarzanka

Z makiem, z solą lub z sezamem – każdy mały i duży krakowianin ma swój ulubiony smak obwarzanka. Choć przysmak ten pojawił się już w odległych czasach średniowiecza, wciąż wzbudza sympatię małych i dużych mieszkańców Krakowa. O tym, jak wypieka się obwarzanki i czym się różnią od bajgli czy precli dzieci dowiedzą się na warsztatach pt. „Krakowski obwarzanek”, odbywających się w ramach cyklu „Tajemniczy kufer”, podczas których same spróbują swoich sił w ich „kręceniu”.

 

Celem zajęć jest zapoznanie dzieci z tradycyjnym wyrobem regionalnym, jakim jest obwarzanek krakowski oraz przybliżenie jego historii i znaczenia dla mieszkańców Krakowa.

Warsztaty rozpoczną się w niedzielę, 19 lutego, o godz. 12.00 w Rynku Podziemnym. Przeznaczone są dla dzieci w wieku 4–6 lat. Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja miejsc.