Oferta dla kreatywnych przedsiębiorców z Polski

 



  • Rok od uruchomienia Jakobpassage jego trzej założyciele rozszerzają działalność




  • Do współpracy zapraszają młodych, kreatywnych przedsiębiorców z Polski




  • Oferują przestrzeń do prezentacji wyrobów nieortodoksyjnie wegetariańskich



 

Rok od uruchomienia Jakobpassage jego trzej założyciele-pasjonaci rozszerzają działalność o restaurację nieortodoksyjnie wegetariańską. Z tego względu zapraszają do współpracy młodych, kreatywnych przedsiębiorców z Polski, którym oferują przestrzeń do prezentacji ich wyrobów.

 

Jakobpassage to oryginalne przedsięwzięcie łączące nowatorski projekt na biznes kreatywny z zaskakującym pomysłem na rewitalizację Jakobstrasse, „zasypiającej” śródmiejskiej ulicy Görlitz. Póki co, ten swoisty eksperyment społeczno-ekonomiczny, działa. Dzisiaj, na równoległej do Berlinerstrasse, ale położonej na tyłach pasażu Strassburga i przez to mało uczęszczanej ulicy, oprócz pierwszego, otwartego w kwietniu ubiegłego roku Jakobpassage – kompilacji sklepu, salonu designu i warsztatu, działają kolejne przedsiębiorstwa młodych przedstawicieli biznesu kreatywnego.

 

Pionierami tych zmian byli trzej młodzi designerzy-pasjonaci: Clemens – zajmujący się modą uliczną i sprzedażą ubrań wykonanych zgodnie z zasadami fair trade, Sebastian – restaurujący stare 20 calowe rowery typu bmx i składak oraz Robert – projektant unikatowych mebli. Otwarty przez nich przed rokiem Jakobpassage, siedziba trzech firm: carlo.eco, 20zoll fabrik i moebelmelcher, to nowoczesna, funkcjonalna przestrzeń wkomponowana w zabytkowe wnętrze starej kamienicy i miejsce, do którego zapraszają innych młodych przedsiębiorców i artystów z regionu, także z Polski, aby prezentowali tam swoje wyroby i dzieła sztuki użytkowej.

 

Kilka miesięcy temu z oferty skorzystała projektantka biżuterii Anika, a dzięki współpracy, którą kreatywny team biznesowy Jakobpassage nawiązał z Manufakturą Bolesławiec, ich kolejne przedsięwzięcie – restauracja Jakobssöhne, zostanie wyposażona w zastawę ceramiczną z kolekcji „Renesans”, stworzonej przez młodą, dolnośląską projektantkę Dorotę Koziarę…

Restauracja Jakobssöhne swoje podwoje otworzy już w sobotę, 13 maja. W zamyśle Clemensa, Sebastiana i Roberta lokal ma być miejscem nowoczesnym i otwartym na nowe regionalne produkty i smaki, dlatego zapraszają do kontaktu zainteresowanych współpracą lokalnych producentów żywności ekologicznej z regionu Dolnego Śląska.

 

Kooperacja z Jakobssöhne to szansa na zaistnienie w niebanalnym miejscu. W restauracji zostanie wydzielone specjalne miejsce na produkty lokalne i ekologiczne, które klient będzie mógł zabrać ze sobą do domu, a karta dań będzie zawierała głównie – lecz nie tylko – dania wegetariańskie przyrządzane z produktów regionalnych i ekologicznych. Ambitni gospodarze chcą też warzyć na miejscu i serwować własne piwo, zamierzają też regularnie organizować polskie wieczory z typowo polskimi daniami i napojami, z polską muzyką w tle. Uczestniczyć w nich będą także polscy artyści i muzycy z regionu.

 

Szczegóły projektu Jakobpassage są dostępne na stronie na Facebooku.

Źródło: Informacja przesłana przez samorząd