Rodzice i preferencje żywieniowe

 

Jak wynika z badań agencji BioStat przeprowadzonych na zlecenie SuperDrob S.A., niemal 90% rodziców szukając mięsa idealnego dla dzieci wybiera mięso drobiowe, w tym przeważnie z kurczaka (68%) lub indyka (21%). Choć zdaniem dietetyków te preferencje żywieniowe odpowiadają mięsom gatunkom zajmującym najwyższe pozycje rankingu zdrowych mięs, znaczący wpływ na walory zdrowotne ma również sposób jego przyrządzenia.

Mięso dobrej jakości, gotowane i podawane bez skóry, można wprowadzać do jadłospisu już ok. 6. miesiąca życia. W diecie małych dzieci – pomiędzy 1. a 3. rokiem życia – powinno być stosowane 2–3 razy w tygodniu. Opracowane przez naszych ekspertów zalecenia sugerują jednak ograniczenie spożycia mięsa (zwłaszcza czerwonego) do 500 g w tygodniu, co ogranicza ryzyko występowania niektórych chorób – przekonuje dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia.

Przeprowadzone badanie rzuca również światło na przyczyny zdrowych preferencji żywieniowych rodziców. Dla połowy ankietowanych najważniejsze kryterium wyboru to odczucia smakowe dzieci. 30% ceni mięso z kurczaka za łatwość i szybkość przyrządzania. Istotne są również dla rodziców walory zdrowotne.

Mięso z kurczaka jest zalecane dla dzieci jako źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Najchudszy element, pierś z kurczaka, zawiera zaledwie 1% tłuszczu. Ponadto ma korzystny skład kwasów tłuszczowych z przewagą kwasów nienasyconych – wyjaśnia dr inż. Przygoda.

kup artykuly platne