Sprawdzony przepis na proste i bardzo syte danie

 

Babka ziemniaczana znana na Śląsku jako kartoflak smakiem miesiąca w konkursie magistratu „Rudzkie Smaki”. Przepis przesłany przez Wojciecha Żegolewskiego znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok, wydawanym przez Urząd Miasta. Do 15 listopada magistrat czeka na propozycje przepisów na dwa ostatnie miesiące roku. Przepis na jesienną zupę będzie smakiem listopada. Z kolei na grudzień można proponować receptury potraw wigilijnych.

Babka ziemniaczana to bardzo popularna potrawa w całej Polsce. Na Śląsku znana jako kartoflak. Sposobów na jej przygotowanie jest bardzo wiele, ale głównymi składnikami tego dania są ziemniaki, cebula i skwarki. Wojciech Żegolewski podzielił się swoim przepisem na to proste i bardzo syte danie.

– Obok wędzonki do ciasta dodaję też podgardle wieprzowe, które podkreśla smak babki – zdradza. – Robię ją z 2 kg ziemniaków na dużej blasze, bo bardzo szybko znika – dodaje.

Na przepisy na smak listopada i grudnia rudzki magistrat czeka do 15 listopada.

– Chcemy, aby kalendarz kulinarny na 2018 rok, podsumowujący tegoroczny konkurs, trafił do mieszkańców jeszcze w tym roku, dlatego już można przesyłać przepisy na jesienną zupę i wigilijne potrawy – zapowiada Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Kartoflak

Składniki:



  • 2–2,5 kg ziemniaków,




  • 0,5 kg podgardla wieprzowego,




  • 4 cebule,




  • 5–7 jajek,




  • 1–1,5 szklanki mąki pszennej,




  • 10–15 dkg wędzonego boczku,




  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), cząber.



Przygotowanie:

Połowę ziemniaków gotujemy i tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Pozostałą część ucieramy na tarce – połowę na grubych oczkach, połowę na cienkich. Ziemniaki łączymy i mieszamy. Podgardle kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Na tym tłuszczu smażymy poszatkowane cebule. Podgardle, cebule i tłuszcz ze smażenia łączymy z masą ziemniaczaną, wbijamy jajka (jedno zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta), dodajemy mąkę i drobno posiekany boczek wędzony. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i cząbrem.

Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej masę ziemniaczaną. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 1–1,5 godziny w temp. 180 stopni Celsjusza (termoobieg) lub w 2000C bez termoobiegu.

Smacznego!

Źródło: Informacja przesłana przez samorząd