Tort bezowy i żółte cukinie faszerowane w „Rudzkich smakach”

 

Tort bezowy i żółte cukinie faszerowane – to dania wakacji w konkursie kulinarnym „Rudzkie smaki”. Przepis na tort nadesłała Agnieszka Szeliga, a na cukinie Barbara Podgórska.

– Żółte, bo takie radosne jak słońce i apetyczne – mówi pani Barbara.

Zwyciężczynie na co dzień mieszkają w Rudzie Śląskiej. Aktualnie rudzki magistrat zbiera przepisy na słodki smak września. Można je przesyłać do końca miesiąca. Najlepsze propozycje mieszkańców zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.

Smakiem lipca został tort bezowy zaproponowany przez Agnieszkę Szeligę.

– Nie ma nic lepszego niż pyszny, letni bezowy torcik z owocami zebranymi samodzielnie z krzaczka – mówi pani Agnieszka. – Smakuje wyśmienicie w upalny dzień, a jego wspomnienie wraca jak bumerang w jesienne i zimowe słoty – dodaje autorka przepisu. Z kolei na sierpień została wybrana propozycja Barbary Podgórskiej na zapiekane cukinie. – Żółte cukinie w sezonie letnim są tanie „jak barszcz”, a przy tym zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Wpadłam na pomysł, aby je nafaszerować i upiec – mówi pani Podgórska. – Farsz może być rozmaity: mięsny, rybny, warzywny. Ja polecam szynkę jako składnik farszu – dodaje.

W kolejnym etapie konkursu na przesyłanie przepisów jest czas do końca września. Temat wrześniowej odsłony „Rudzkich smaków” to słodki dodatek do herbatki.

– Czekamy na przepisy na coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Nic tak nie smakuje jak ciasta, ciasteczka lub desery domowej roboty. Z pewnością zapach pieczonego ciasta rozchodzący się po całej kuchni przyciągnie domowników do wspólnego stołu – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM.

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Torcik bezowy

Składniki:

Blaty bezowe:



  • 6 białek (z jajek w rozmiarze L lub 7 z rozmiaru M),




  • 300 g cukru,




  • 1 łyżeczka soku z cytryny,




  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.



Krem:


  • 500 ml śmietany kremówki, cukier puder do smaku, ulubione owoce do przybrania.

Przygotowanie:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier (po łyżce) do ubitej piany i miksujemy do zupełnego rozpuszczenia cukru, tak, aby powstała biała błyszcząca masa. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny miksując na wolnych obrotach.

Na papierze do pieczenia rysujemy trzy 20-centymetrowe okręgi. Wykładamy na okręgi ubitą pianę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, przez ok. 1 godz. 20 min. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w ciepłym piekarniku na kilka godzin. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem.

Blat bezowy przekładamy 1/3 ubitej śmietany, na którą kładziemy ulubione owoce (maliny, borówki, a także odrobina brzoskwini). Na owoce kładziemy kolejny blat bezowy, przykrywamy śmietaną i owocami. Trzeci bezowy blat również smarujemy kremem i obficie dekorujemy owocami.

Smacznego!

Cukinie żółte faszerowane

Składniki:



  • 3 żółte cukinie,




  • 200 g szynki,




  • ½ czerwonej papryki,




  • 2 małe pomidory,




  • 1 cebula,




  • 1 łodyga selera naciowego,




  • 1 torebka długoziarnistego ryżu lub kaszy,




  • starty ser żółty.



Przygotowanie:

Szynkę, cebulę, pomidory i paprykę kroimy w drobne kawałki, łodygę selera naciowego w talarki. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie albo w bulionie.

Cukinie kroimy na pół, łyżeczką wybieramy miąższ. Połówki cukinii solimy, pieprzymy i posypujemy odrobiną przyprawy do mięsa.

Szynkę i warzywa smażymy chwilę na rozgrzanym oleju, mieszamy z ugotowanym ryżem, doprawiając do smaku solą, pieprzem czarnym, sproszkowaną papryką, odrobiną maggi (może być sos sojowy) oraz posiekanym czosnkiem. Wszytko razem przez około 1-2 minuty smażymy.

Napełniamy cukinie nadzieniem, układamy w naczyniu do zapiekania. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C.

Źródło: Informacja przesłana przez samorząd