Zbieranie grzybów to wielka odpowiedzialność. Wiele gatunków jest bowiem trujących i trzeba je znać, aby nie narazić na kłopoty siebie i najbliższych. Grzyby trujące są bardzo często łudząco podobne do jadalnych. Powszechne twierdzenia, że grzyb trujący ma zawsze „blaszki” pod kapeluszem, jest gorzki lub barwi wodę podczas gotowania, nie są prawdziwe.

Konsekwencje zjedzenia gatunków trujących mogą być bardzo poważne. Zatrucie ma szczególnie poważny przebieg u dzieci oraz osób starszych, którym lekarze często w ogóle odradzają jedzenie potraw z tych ciężkostrawnych produktów. Zjedzenie najbardziej trujących grzybów prowadzi często do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby i narządów wewnętrznych, a czasem nawet śmierci.

Grzyby, według stopnia działania toksyn, możemy podzielić na:

1. śmiertelnie trujące – zawierają jad uszkadzający głównie wątrobę, nerki oraz kolejne narządy, co w rezultacie prowadzi do śmierci. Do takich grzybów należą:

muchomor sromotnikowy,


  • muchomor jadowity,

  • muchomor zielonawy,

  • muchomor wiosenny,

  • piestrzenica kasztanowata,

  • zasłoniak rudy,

  • zasłoniak brodaty.

2. trujące – mają w sobie toksyny, które działają na system nerwowy i powodują liczne nieprzyjemne objawy, takie jak zaburzenia oddychania, zwolnienie akcji serca, poty czy ślinotok. Do tej grupy należą:


  • strzępiaki,

  • lejkówka jadowita i strumykowa,

  • muchomor czerwony i plamisty,

  • wieruszka zatokowata,

  • krowiak podwinięty (olszówka),

  • maślanka wiązkowa,

  • czubajka czerwieniejąca,

  • czerniak pospolity.

Niektóre z wymienionych tu grzybów omówimy w dalszej części cyklu.

Czytaj dalej