Kurkuma staje się przyprawą coraz bardziej popularną dzięki modzie na kuchnię chińską. Choć – jak się wydaje – zaczęła być stosowana nieco przypadkowo, taka kolej rzeczy ma same zalety. Przyprawa ta ma bowiem bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i może zapobiegać wielu groźnym chorobom – wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi objawy zapalenia stawów, zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera czy wrzodów jelita grubego. Mimo bezsprzecznych zalet kurkumy, do pojawia się ona na naszych stołach stosunkowo rzadko. Co zrobić, aby włączyć tą cenną przyprawę do naszego jadłospisu? Odpowiedzią jest herbata z kurkumy o unikalnym, subtelnym smaku.

Oto 7 pozytywnych właściwości herbaty z kurkumy

1. Łagodzi objawy zapalenia stawów

Silne właściwości przeciwzapalne herbaty z kurkumy mogą pomóc łagodzić stany zapalne i obrzęki u osób z zapaleniem stawów. Zmniejsza to bolesne objawy choroby. Zależność spożywania kurkumy i zmniejszenia odczuwania bólu u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawówzostał potwierdzony w badaniach medycznych.

 

2. Pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera

Choć nadal nie udało się ustalić, co dokładnie powoduje chorobę Alzheimera, wydaje się, że przeciwutleniacze zawarte w kurkumiezapobiegają uszkodzeniom komórek i mogą pomóc w zapobieganiu tej przewlekłej chorobieneurodegradacyjnej. Co ważne, niektóre badania wykazują również, że przyprawa ta może zmniejszyć utratę markera synaptycznego i gromadzenie białka zwanego amyloidem, które uważa się za związane z rozwojem choroby.

 

3. Jest środkiem antyrakowym

Wiele właściwości leczniczych, w tym antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, może przyczynić się do profilaktyki raka. Narodowy Instytut Nowotworów uznał kurkumę za skuteczny środek antyrakowy lub chociażby substancję, która pomaga mu zapobiegać.

 

4. Powstrzymuje zapalenie okrężnicy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (UC) jest przewlekłąchorobą, która powoduje pojawianie się wrzodów w dolnym końcu przewodu pokarmowego. Kurkuma pomaga ograniczyć remisję tego schorzenia. Według badań Centrum Medycznego Uniwersytetu Maryland, pacjenci, którzy uwzględniali dużą ilość kurkumy w diecie, mieli znacząco rzadsze nawroty choroby.

 

5. Zwiększa odporność

Właściwości lecznicze kurkumy wzmacniają system immunologiczny organizmu, nawet u osób z zaburzeniami immunologicznymi. Jedno z przeprowadzonych badań uprawdopodobniło, że przyprawa ta może znacząco poprawić stan układu odpornościowego.

 

6. Obniża poziom cholesterolu

Obniżenie złegocholesterolu LDL może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń, w tym chorób serca i udarów mózgu. Istnieją dowody, że kurkuma jest skuteczna w tym właśnie obszarze.Do takich wniosków doprowadziło choćby badanie z 2008 roku, w którym stwierdzono, że mała dawka przyprawyspowodowałaobniżenie poziomu cholesterolu złego i całkowitego.

 

7. Leczy zapalenie błony naczyniowej

Badania wykazały, że kurkuma w zwalczaniu zapalenia błony naczyniowej oka jest równie skuteczna jak leczenie kortykosteroidami. Co więcej, nie pociąga za sobą żadnych skutków ubocznych.

 

Jak przygotować herbatę?

Zagotuj 3–4 szklanki wody i dodaj do nich 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy. Całość gotuj przez 10–15 minut, a następnie przecedź i dodaj miodu, świeżo wyciśniętej cytryny lub soku pomarańczowego do smaku. Pij 3 razy dziennie po filiżance.