Jeżeli chcesz zwiększyć swoją energię, pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej lub związków metali ciężkich z organizmu, słodkowodny glon o nazwie chlorella jest dokładnie tym, czego potrzebujesz

Pełna lista korzyści

Chlorella to gatunek glonów uznanych za superfood, występujący na Tajwanie i w Japonii. Zawiera wiele dobrych dla naszego zdrowia składników odżywczych, takich jak aminokwasy, chlorofil, beta-karoten, potas, fosfor, biotyna, magnez i witaminy z grupy B. W świecie roślin niebiesko-zielony glon jest krewnym spiruliny.

Badania wykazały, że chlorella wpływa na całe ciało, wspierając prawidłowe funkcje hormonalne, przyczynia się do poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego, zapobiega odrzucaniu efektów chemioterapii, obniża ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu oraz wspomaga detoksykację.

Intensywny kolor chlorelli pochodzi z wysokiego stężenia chlorofilu. Te zielone warzywa są wskazywane przez dietetyków jako zdrowa alternatywa dla wielu z nas, ale trudno jest spożyć w ciągu dnia 7 porcji warzywa dziennie, a to odpowiednik zaledwie niewielkiej ilości chlorelli. Dodatkowo, większość warzyw zielonych wypada słabo w porównaniu z właściwościami chlorelli.

Bogactwo wewnętrzne

Już zaledwie 3 łyżki chlorelli zawierają:


  • białko – 16 g,

  • witamina A – 287% zapotrzebowania dziennego,

  • witamina B2 – 71% zapotrzebowania dziennego,

  • witamina B3 – 33% zapotrzebowania dziennego,

  • żelazo – 200% zapotrzebowania dziennego,

  • magnez – 22% zapotrzebowania dziennego,

  • cynk – 133% zapotrzebowania dziennego.

Ponadto w glonie znajdziemy dużą ilość witaminy B1, B6 i fosforu.

Powód dostarczania tak wiele cennych składników w małej ilości to gęstość glonu.

7 naukowo udowodnionych korzyści

1. Detoksykacja jonów metali ciężkich

Jeśli pracujesz w warunkach, w których występuje duża zawartość metali ciężkich, spożywasz żywność przetworzoną w Chinach lub regularnie jesz ryby, masz w organizmie związki metali ciężkich, których nie jest łatwo się pozbyć. Jedną z największych zalet chlorelli jest to, że radzi sobie nawet z najbardziej odpornymi toksynami w naszych ciałach, takimi jak ołów, kadm, rtęć i uran. Co równie ważne, utrudnia ich ponowne zagnieżdżenie w organizmie.

2. Ochrona przy promieniowaniu i chemioterapii

Terapia promieniowaniem i chemioterapia to obecnie najczęstsze formy leczenia nowotworów. Ratują zdrowie i życie, ale równocześnie są ogromnym obciążeniem dla organizmu. Wykazano, że wysoki poziom chlorofilu z chlorelli w naszym organizmie chroni przed szkodliwym oddziaływaniem ultrafioletowym podczas usuwania szkodliwych cząstek promieniotwórczych z organizmu.

Według badaczy z Uniwersytetu Virginia Commonwealth University College Medical, komórkowe składniki i funkcje układu odpornościowego pozostają na poziomie zbliżonym do normalnego i są mniej uszkadzane. Dwuletnie badania przeprowadzone przez uniwersytet pozwoliły naukowcom ustalić, że dzięki przyjmowaniu chlorelli pacjenci chorzy na glejaka mają mniejsza liczbę infekcji dróg oddechowych i grypowych.

3. Wzmacnianie układu immunologicznego

Badania opublikowane w 2012 roku w Journal of Nutrition wykazały, że po 8 tygodniach przyjmowania chlorelli poprawiła się aktywność komórek NK (Natural Killer, czyli „naturalnych zabójców”). Jest to główna grupa komórek układu odpornościowego odpowiadająca za zjawisko cytotoksyczności.

Z kolei naukowcy z Uniwersytetu Yonsei w Seulu w Korei przeprowadzili badania zdrowych osób i odpowiedzi immunologicznej na suplementy chlorelli. W ten sposób udowodnili, że glon wspomaga odpowiedź układu immunologicznego.

4. Wspieranie utraty wagi

Utrata wagi nie jest łatwa, zwłaszcza wówczas, gdy nie mamy czasu na wysiłek w ciągu dnia lub jesteśmy w podeszłym wieku. W badaniu opublikowanym w Journal of Medicinal Food naukowcy stwierdzili, że spożycie chlorelli spowodowało zauważalne zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie, całkowitego cholesterolu w surowicy krwi i poziomu glukozy we krwi na czczo.

Chlorella pomaga w regulować pracę hormonów, wspomaga metabolizm, poprawia krążenie i pozwala osiągać wyższy poziom energii. Pomaga również zmniejszyć masę ciała i tkanki tłuszczowej oraz usuwa przechowywane w organizmie toksyny. W miarę uraty wagi, są one usuwane z organizmu coraz intensywniej.

5. Poprawa ogólnego wyglądu

Badania pokazują, że chlorella spowalnia proces starzenia komórek organizmu, dzięki czemu wyglądasz młodziej. Ich wyniki, opublikowane w czasopiśmie Clinical Laboratory, ujawniły, że chlorella znacznie zmniejsza stres oksydacyjny, który może być spowodowany zanieczyszczeniem, stresem i złym stylem żywienia.

Powodem skuteczności w odmładzaniu tkanek jest w zwiększenie poziomu witaminy A i C oraz glutationu w organizmie. Wszystkie te substancje eliminują wolne rodniki. Jeśli spożywasz zaledwie 1 łyżeczkę chlorelli dziennie, już po 2 tygodniach zaczniesz zauważać różnicę.

6. Wspomaganie walki z komórkami nowotworowymi

Ostatnio przeprowadzone badania medyczne wykazały, że chlorella walczy z nowotworem na kilka sposobów. Wzmacnia układ odpornościowy, który powoduje, że nasze ciała prawidłowo reagują na komórki nowotworowe, usuwa z organizmu metale ciężkie i toksyny, przez co zmniejsza możliwość zachorowania na nowotwory, a także poprawia działanie komórek T, walczących z patologicznymi zmianami.

7. Obniżanie poziomu cukru we krwi

Cukrzyca typu 2 i wysoki poziom cholesterolu to groźne choroby przewlekłe, z którymi walczą systemy opieki zdrowotnej na całym świecie. Niewłaściwe odżywianie, stres i brak snu bardzo często powodują takie skutki.

W badaniu opublikowanym w Journal of Medicinal Food naukowcy stwierdzili, że dawki 8 000 mg chlorelli na dobę (podzielone na 2 dawki) pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Jak uważają naukowcy, że chlorella aktywuje szereg genów na poziomie komórkowym, które poprawiają wrażliwość na insulinę, przywracając zdrowy bilans.

Chlorella vs. spirulina

Wiele osób, które nie słyszało o chlorelli, przyjmowało spirulinę. Czym się różnią? Oba to organizmy żyjące w wodzie, zawierające stężoną ilość składników odżywczych, które pomagają w detoksykacji naszych organizmów, oraz wysokie stężenie białka, pomagającego utrzymać energię. Spirulina była jednak popularniejsza, prawdopodobnie z powodu stosowania jej w programach żywieniowych Światowej Organizacji Zdrowia dla niedożywionych dzieci w krajach słabo rozwiniętych.

Jaka jest różnica pomiędzy glonami? Poziom składników odżywczych w chlorelli jest wyższy niż w spirulinie. Dodatkowo, kupując chlorellę należy zwrócić uwagę, aby nabyć rodzaj z pękniętymi ścianami komórkowymi. Bardzo mocne ściany komórkowe chlorelli są trudne do strawienia i przez lata stanowiły wyzwanie dl naukowców. Ponadto, jak każda substancja, u niektórych osób glon może spowodować działania niepożądane. Są to głównie wrażliwość na światło słoneczne, zaburzenia trawienia, zmęczenie, bóle głowy i zawroty głowy.

Jak spożywać?

Dobrym pomysłem będzie zielone smoothie. Ponieważ chlorella ma bardzo intensywny smak, najlepiej dodać ją do koktajlu z bananem, wodą kokosową lub sokiem z limonki.

Istnieje jednak prostsze rozwiązanie – tabletki. Wystarczy wziąć ich 3–6 trzy razy dziennie.

Próbowaliście już chlorelli i zauważyliście korzyści płynące dla waszego organizmu?