Do zatrucia pokarmowego dochodzi, gdy patogeny zanieczyszczają żywność lub wodę pitną. Niewielkie zatrucia pokarmowe zdarzają się stosunkowo często. Szacuje się, że 1 na 6 osób w krajach wysoko uprzemysłowionych dozna w tym roku zatrucia pokarmowego.

5 głównych sprawców zatruć

91% wszystkich przyczyn chorób pokarmowych stanowi 5 czynników chorobotwórczych. Są to:


  1. Norowirus (często występujący w ostrygach, owocach i warzywach),

  2. Salmonella (powszechnie występująca w jajach, mięsie i produktach mleczarskich),

  3. Laseczka zgorzeli gazowej (znajdywane w mięsie i drobiu),

  4. Campylobacter jejuni (powstający w niegotowanym mięsie i zanieczyszczonej wodzie),

  5. Gronkowiec złocisty (pojawiający się w produktach zwierzęcych, jak śmietana, jaja i mleko).

Salmonella i norowirus są odpowiedzialne za większość hospitalizacji z powodu zatrucia pokarmowego, ale objawy mogą być spowodowane również przez bakterie, pasożyty, toksyny, zanieczyszczenia i alergeny.

 

W przełożeniu na nasza codzienność, wspólnymi sprawcami zatrucia pokarmowego są najczęściej nadpsute mięso lub niewłaściwie przygotowane produkty.

Co powinno cię zaniepokoić

Większość osób, które doświadczają zatrucia pokarmowego, nie potrzebuje pobytu w szpitalu, ale nie powinno również dochodzić do siebie zbyt daleko od łazienki. Najczęstszymi objawami są bowiem rozstrój żołądka, wymioty i biegunka. Zwykle ustępują one po 48 godzinach.

 

Ciężkie objawy zatrucia pokarmowego obejmują krew w stolcu, ostre skurcze brzucha, rozmyte widzenie i biegunkę trwającą dłużej niż trzy dni. Nie zawsze jednak do ich opanowania potrzebujesz lekarza. Wystarczy, że będziesz przestrzegał kilku prostych zasad.

Niech twój żołądek się uspokoi

Po wystąpieniu najbardziej ostrych objawów zatrucia pokarmowego, takich jak wymioty, biegunka i rozedrgany żołądek, eksperci zalecają, aby żołądek odpoczął. To oznacza unikanie jedzenia w ogóle przez kilka godzin.

Zasadnicze znaczenie w walce organizmu z zatruciem pokarmowym ma dostarczanie płynów. Wymioty i biegunka mogą powodować odwodnienie, dlatego małe łyki wody są dobrym rozwiązaniem na początek.

 

Kolejnym krokiem mogą być napoje sportowe, które zawierają elektrolity i są najlepszym sposobem zapobiegania odwodnieniu.

Inne proponowane produkty to:



  • czyste napoje gazowane (takie jak Sprite czy 7Up),




  • bezkofeinowa herbata,




  • bulion warzywny,




  • mdłe, delikatne potrawy.



Kiedy czujesz, że jesteś w stanie jeść, rozpocznij od pokarmów delikatnych dla żołądka i przewodu pokarmowego. Trzymaj się delikatnych, niskotłuszczowych produktów o niskiej zawartości błonnika. Tłuszcz jest trudniejszy do trawienia dla żołądka, zwłaszcza gdy jest on osłabiony.

 

Produkty, które są delikatne dla żołądka to:



  • banany,




  • zboża,




  • białka,




  • galaretka,




  • owsianka,




  • ziemniaki,




  • ryż.



Umyj zęby

Kwas żołądkowy wydalony podczas wymiotów może uszkodzić szkliwo na zębach. Z tego względu szczotkuj zęby po wymiotowaniu w celu ochrony jamy ustnej, dodatkowo poczujesz się odświeżony.

 

Odpocznij

Dbanie o odpoczynek może również sprawić, że szybciej poczujesz się lepiej.

Naturalne środki lecznicze

Podczas zatrucia pokarmowego ważne jest, aby organizm łagodnie oczyścił przewód pokarmowy i pozbył się szkodliwych bakterii. Dlatego kupowane bez recepty leki przeciwbólowe nie są dobrym sposobem. Warto natomiast spróbować naturalnych środków zaradczych:


  1. Herbata imbirowa.

Imbir jest łagodny dla żołądka. Dodatkowo jego właściwości antybakteryjne pomagają organizmowi zwalczyć patogeny, które powodują chorobową reakcję organizmu.


  1.  Ocet jabłkowy

Może on przynieść korzyści antybakteryjne. Wymieszaj 2 łyżeczki octu jabłkowego z 1 kubkiem wody i popijaj cały dzień. Pomoże to twojemu ciału w zabijaniu patogenów, które powodują chorobę.


  1.  Węgiel aktywny

Jego kapsułki odtruwają ludzkie ciało i zabijają niebezpieczne bakterie.

 

Jak dojdziesz do siebie, przez dwa tygodni, przyjmuj probiotyki. Pomoże to organizmowi odbudować kultury zdrowych bakterii utracone w wyniku zatrucia pokarmowego i przywrócić prawidłowy stan układowi trawiennemu.