100% natury w naturze

 



  • Obecnie prawie każdy produkt spożywczy zawiera jakieś dodatki




  • Często są to aromaty, które mają nadać żywności lepszy smak




  • Zanim aromat zostanie dopuszczony na rynek, jest skrupulatnie badany



 

Obecnie prawie każdy produkt spożywczy zawiera jakieś dodatki. Często są to aromaty, które mają nadać żywności lepszy smak oraz intensywniejszy zapach i zachęcić przez to konsumentów do zakupu towaru. Czy stosowane aromaty spożywcze nie są jednak szkodliwe dla naszego zdrowia?

Aromaty spożywcze dzielimy na trzy rodzaje: naturalne, identyczne z naturalnymi oraz sztuczne. Są one dodawane do większości przetworzonych produktów spożywczych, np. przetworów mlecznych, słodyczy czy napojów, także alkoholowych. O tym, czy produkt zawiera aromaty, możemy dowiedzieć się z etykiety. Wszystkie dodatki do żywności są oznaczone symbolem E.

Zanim aromat zostanie dopuszczony na rynek, jest skrupulatnie badany. W produkcji spożywczej mogą być wykorzystywane tylko substancje, które przeszły testy. Zasadniczo nie ma się więc czego obawiać.

– Wymogi stosowania dodatków i aromatów spożywczych są uregulowane w unijnych rozporządzeniach. Substancje te muszą spełniać dwa podstawowe warunki. Po pierwsze, muszą być bezpieczne dla konsumenta. Po drugie, ich stosowanie nie może wprowadzać w błąd – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl mgr inż. Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Oczywiście ze spożywaniem produktów zawierających aromaty spożywcze oraz inne dodatki nie należy przesadzać. W szczególności powinni unikać ich alergicy i osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego. Najlepiej jeść żywność jak najbardziej naturalną i zwracać uwagę na etykiety. Przykładowo, kiedy kupujemy jogurt waniliowy, upewniajmy się, że zawiera on faktycznie wanilię, a nie wanilinę, która jest sztucznym aromatem spożywczym.

Źródło: Informacja z serwisu infoWire.pl