Pomysły na smaczny posiłek

 

Ryby z rusztu to świetna alternatywa dla karkówki, drobiowych skrzydełek czy mięsnych szaszłyków. Grillowane ryby i owoce morza także mogą smakować wyśmienicie. Kilka rad szefa kuchni sprawi, że zostaną one docenione także przez dotychczasowych wielbicieli raczej tradycyjnego grillowania z kiełbaską w roli głównej. 

1. Po jakie gatunki ryb sięgać, planując grillowanie?

Dorsz, halibut, pstrąg i łosoś to ryby, które najlepiej nadają się na grilla. Można je przyrządzić w całości lub w formie filetów. Duże gatunki, takie jak np. łosoś, sprawdzą się także jako stek. Na piknik w plenerze powinno wybierać się ryby z małą ilością ości lub takie, w których można się pozbyć kręgosłupa jednym ruchem.

2. Jak zamarynować ryby, przygotowując je na ruszt?

– Warto, by ryby przed położeniem na grilla, poleżały minimum godzinę w przygotowanej wcześniej marynacie. Dzięki temu będą one aromatyczne, a ci, którzy narzekają na ich zbyt mało zdecydowany smak, docenią fakt, że zyskają one bardziej wyrazisty charakter – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Przygotowując marynatę, musimy pamiętać, że jednocześnie nie możemy zagłuszyć smaku ryby. Dlatego najlepsze będą delikatne marynaty na bazie oliwy, z dodatkiem cytryny lub limonki, aromatycznych ziół oraz odrobiny pieprzu. Smak doskonale podkreślą tymianek, pietruszka, rozmaryn i oregano. Marynując ryby, warto naciąć je w kilku miejscach, aby szybciej przeszły smakiem marynaty. Do środka można ponadto włożyć farsz przygotowany z warzyw.

3. Jak grillować?

Ryby na grillu można ułożyć bezpośrednio na ruszcie, ale jest to dość problematyczne przy obracaniu – mogą przywrzeć lub rozpadać się. Lepiej sprawdzi się folia aluminiowa, tacka do pieczenia lub specjalny koszyczek do grillowania ryb. Grillujemy po kilka-kilkanaście minut z każdej strony – w zależności od formy przyrządzania (filety, stek, cała ryba) i jej wielkości. Aby sprawdzić, czy ryba jest gotowa, należy ją naciąć i zobaczyć czy nie jest szklista. 

Źródło: Informacja z serwisu infoWire.pl