Sezon truskawek w pełni. Żal nie wykorzystać ich niepowtarzalnego smaku! Przygotuj sobie nalewkę z pysznych truskawek w spirytusie. Będzie gotowa za kwartał, a więc jak znalazł na długie jesienne wieczory.

 

Potrzebujesz:



  • 2 kg truskawek,




  • 2 l spirytusu,




  • cukier.



Czas przygotowania: 3 miesiące.

 

Do gąsiorka wlej 2 l spirytusu oraz wsyp 1 kg owoców, a następnie zamknij dokładnie pojemnik i pozostaw w słonecznym miejscu na dwa tygodnie. Gdy owoce zbieleją, zlej nalewkę. Ponownie wsyp do odlanej nalewki 1 kg truskawek, dobrze zamknij i odstaw na kolejne dwa tygodnie. Zlej nalewkę, przefiltruj przez sito wyłożone flanelową ściereczką. Nalewkę wlej do rondla i zaznacz, do którego miejsca sięga. Zmierz, ile jest litrów nalewki i na każdy litr wsyp 45 dag cukru. Dobrze wymieszaj. Poziom nalewki podniesie się ponad zaznaczone miejsce. Postaw na małym ogniu i gotuj tak długo, aż poziom nalewki z rondla wróci do wyjściowej ilości. Po wystudzeniu zlej do gąsiorka i pozostaw na 10 dni. Po tym czasie, kiedy nalewka się sklaruje, zlej i przecedź przez bibułę filtracyjną. Rozlej do butelek, dobrze zakorkuj i odstaw na półtora miesiąca.