W dzisiejszych czasach tempo życia jest zawrotne. Zmęczenie, stres czy niewyspanie towarzyszą wielu z nas. A koniec wakacji i rozpoczęcie roku szkolnego oznacza powrót do dni, których rytm wyznacza czas naszej pracy i szkoły naszych pociech. W ciągłym biegu nie możemy jednak zapomnieć o racjonalnym i zdrowym odżywianiu – mimo natłoku obowiązków chcemy przygotowywać dla całej rodziny smaczne i wartościowe posiłki. Ponadto ich przygotowanie nie może od nas wymagać zbyt dużo czasu, który chcemy teraz poświęcać dzieciom, np. pomagając w odrabianiu szkolnych zadań lub wspólnie z nimi odpoczywając. Pytanie nasuwa się samo – jakie dania spełnią nasze oczekiwania? Oto zestawienie.

Kurczak na wiele sposobów

Pyszne dania nie muszą składać się z wyszukanych składników i wymagać wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy już 30 minut, aby przygotować pożywny i smaczny posiłek. Ratunkiem dla zabieganych osób może okazać się kurczak. Mięso to ze względu na swoją kruchą i delikatną strukturę nie wymaga długiej obróbki termicznej. Co ważne, drób można podawać na wiele sposobów – grillowany, smażony w panierce, w sosie, w formie gulaszu czy pulpetów. Możemy też sięgać po różne części mięsa - bardzo dobrze w roli bazy na rodzinny obiad sprawdzą się piersi czy skrzydełka z kurczaka. Ponadto delikatny smak drobiu sprawia, że możemy go doprawić według upodobań domowników, by dogodzić choćby najmłodszym niejadkom. Co więcej, mięso z kurczaka idealnie komponuje się z różnymi składnikami, co pozwala na stworzenie urozmaiconych dań. Warto podawać go z warzywami, co będzie stanowić ich jedną z zalecanych dziennych porcji.

Klopsiki z kurczaka

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość osób: 6

Stopień trudności: łatwe

Składniki:



  • 2 piersi z kurczaka,




  • 1 cebula,




  • 1 czerwona papryka,




  • 100 g pestek słonecznika,




  • 2 ząbki czosnku,




  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,




  • 1 kajzerka,




  • 100 g rodzynek,




  • 1 pęczek kolendry,




  • 1 kostka sera feta,




  • 3 łyżki kaparów,




  • 1 słoik pomidorów pelati, krojonych,




  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia.



Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka oraz jogurt włóż do kielicha miksera i zmiksuj razem na gładko. Kajzerkę i ser feta pokrój w drobną kosteczkę, pestki słonecznika upraż na patelni, posiekaj natkę kolendry i czosnek, a paprykę i cebulę pokrój w paseczki. Mus z kurczaka dopraw i dodaj kapary, kolendrę, bułkę, rodzynki, pestki słonecznika i ser feta. Całość dokładnie wymieszaj. Z farszu uformuj pulpety, obsmaż z obu stron na patelni, przełóż na bok. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, czosnek i paprykę, całość zalej pomidorami z puszki, dopraw do smaku. Wszystko razem zagotuj. Do gotującego się sosu dodaj podsmażone wcześniej pulpety. Wszystko razem duś 3–4 minuty pod przykryciem.

 

Ragout z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6

Stopień trudności: łatwe

Składniki:



  • 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości,




  • 3 łyżki oleju do smażenia,




  • 50 g zielonych oliwek,




  • 1 puszka pomidorów pelati,




  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka,




  • 1 łyżka kaparów,




  • 1 ostra papryka,




  • 1 gałązka świeżego tymianku,




  • 2 ząbki czosnku,




  • 4 cebule szalotki.



Sposób przygotowania: Mięso z udek umyj, wysusz, pomieszaj z olejem oraz z przyprawą do kurczaka. Obsmaż na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni. Dzięki wymieszaniu przyprawy w gęstej Ramie, przyprawa równomiernie dotrze do każdego kawałka mięsa, a podczas smażenia tłuszcz nie będzie pryskać. Na patelnię dodaj przekrojone na cztery części cebulki, posiekany czosnek i ostrą paprykę. Całość smaż dłuższą chwilę, po czym kurczaka zalej pomidorami z puszki, dodaj kapary, oliwki i tymianek. Wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aby kurczak był miękki.

 

Na ratunek – makaron

Penne, spaghetti, tagliatelle… makaron znajdziemy w kuchennej półce w prawie każdym domu. Jest to opcja dla tych, którzy chcą przygotować obiad z tego, co jest „pod ręką”. Aby w pełni wykorzystać czas, podczas gotowania makaronu możemy przyrządzić smaczny i aromatyczny sos – do wyboru śmietanowe, pomidorowe i te na bazie oliwy. Ponadto makaron to nie tylko bolognese czy inne dania na talerzu o włoskim rodowodzie, ale również wszelkiego rodzaju zapiekanki z dodatkiem warzyw, sera, mięsa. Do przygotowania pysznego obiadu warto wykorzystać produkty sezonowe, jak królujące teraz na straganach pomidory, papryki, cukinie. Ze względu na swoją uniwersalność makaron pozwala na przeróżne kombinacje, które z pewnością zaspokoją apetyty naszych domowników.

Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:



  • 200 g makaronu spaghetti,




  • 2 puszki krojonych pomidorów,




  • 1 cukinia,




  • 1 papryka,




  • 150 g pieczarek,




  • 1 cebula,




  • szczypta świeżej bazylii,




  • 1 łyżka oleju.



Sposób przygotowania: Pokrój drobno cebulę, a cukinię i paprykę w drobną kostkę. Dokładnie umyj pieczarki, osusz i pokrój na plasterki. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. W czasie, gdy makaron się gotuje, przesmaż cebulę w 1 łyżce oleju, aż zacznie zmieniać kolor. Dodaj pieczarki, cukinię i paprykę. Smaż na dość mocnym ogniu przez 5–7 minut. Wymieszaj pomidory i przypraw, by sos zyskał wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze 2–3 minuty. Wymieszaj makaron z sosem i podawaj z listkami świeżej bazylii.

 

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość osób: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:



  • 300 g makaronu tagliatelle,




  • 6 udek z kurczaka bez kości,




  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,




  • 1 papryka czerwona,




  • ½ cukinii,




  • 2 cebule czerwone,




  • 10 pieczarek,




  • 300 ml śmietany,




  • 4 łyżki oliwy z oliwek,




  • 4 łyżki startego sera mozzarella,




  • 1 doniczka świeżej bazylii.



Sposób przygotowania: Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka, by zyskały ziołowy posmak. Mięso oraz pokrojone warzywa usmaż na rozgrzanej grillowej patelni. Kurczaka pokrój po usmażeniu w cienkie paski. Przyprawę do kurczaka rozmieszaj ze śmietaną. W dużej misce połącz ze sobą: ugotowany makaron, mięso, warzywa oraz przygotowaną śmietanę. Dodaj porwane listki bazylii i wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

 

Szybko i zdrowo – sałatkowo

Sałatka może być uzupełnieniem obiadu, ale także pomysłem na pyszny pełnowartościowy obiad czy kolację. Te przygotowywane na bazie kaszy czy makaronu, z dodatkiem mięsa lub ryby i uzupełnione o warzywa znakomicie spełnią to zadanie. Zaletą sałatek jest prostota ich przyrządzania, a także dowolność łączenia składników według gustów smakowych naszych najbliższych. W ten sposób możemy podawać na stół coraz to inne, różnorodne kompozycje.

Sałatka z kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 6

Stopień trudności: łatwe

Składniki:



  • 200 g kaszy jaglanej,




  • 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy,




  • 1 papryka zielona,




  • 1 cebula czerwona,




  • 150 g świeżego łososia,




  • skórka otarta z 1 cytryny,




  • garstka kiełków słonecznika,




  • 8 paluszków grissini,




  • 1 szczypta soli morskiej,




  • 3 łyżki soku z cytryny,




  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek,




  • zrębki drewniane do wędzenia,




  • 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego.



Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź. Paprykę zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (10 minut, 180°C). Po tym czasie wystudź i obierz. Rybę skrop jedną łyżeczką oliwy, posyp skórką z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą. Na suchą patelnię wyłóż drewniane zrębki, a następnie połóż na niej metalową kratkę i rozgrzej patelnię. Na kratce połóż rybę, patelnię przykryj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie rybę wraz z patelnią przełóż do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Po upieczeniu ryby wystudź ją i porwij na mniejsze kawałki. Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Zawartość opakowania sosu koperkowo-ziołowego wymieszaj z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny, by stworzyć aromatyczny dressing. W misce połącz kaszę, paprykę oraz cebulę. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Następnie sałatkę przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż kawałki łososia i kiełki. Danie podawaj z paluszkami grissini.

 

Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Stopien trudności: łatwe

Składniki:



  • 250 g makaronu fusilli,




  • 1 sos sałatkowy włoski,




  • 1 główka czosnku,




  • 150 g suszonych pomidorów w oliwie,




  • 1 pęczek bazylii,




  • 150 g sera feta,




  • 150 g czarnych oliwek,




  • 3 łyżki oliwy z oliwek.



Sposób przygotowania: Cały czosnek zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Po tym czasie główkę czosnku wyjmij, ostudź z łupin, wyłuskaj ząbki czosnku. Rozsmaruj je na pastę. Makaron ugotuj al dente, według zaleceń producenta, a następnie przelej olejem z suszonych pomidorów i odstaw do ostygnięcia. W misce przygotuj aromatyczny dressing. W tym celu pomieszaj roztarty czosnek z oliwą, 3 łyżkami wody i sosem sałatkowym. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, bazylię drobno posiekaj, oliwki pokrój w plastry, pokrusz ser feta. Wszystkie składniki wymieszaj w odpowiedniej misce, łącząc je z sosem sałatkowym. Sałatkę podawaj na talerzu, z pokruszoną fetą na wierzchu.

Źródło: Informacja z serwisu infoWire.pl