Ponad połowę swojego dnia spędzamy w pracy, dlatego przed wyjściem warto zaopatrzyć się w domowej roboty pyszne fit przekąski, które będziemy mogli z łatwością przewieźć i zjeść w pracy. Oto 5 fit przekąsek autorstwa znanego specjalisty ds. odżywiania i autora rewolucyjnego systemu odchudzania, Konrada Gacy.

Fast foody, batoniki, drożdżówki — najczęściej jemy je wtedy, gdy dopada nas głód, a nie mamy akurat przy sobie nic pożywnego do zjedzenia. Tłumacząc się brakiem czasu, korzystamy z szybkich rozwiązań, które niestety nie zawsze są dobre dla naszego organizmu. A gdyby tak przygotowanie pysznych fit przekąsek trwało tylko chwilę? Poniżej przedstawiamy fit przekąski Konrada Gacy, które możecie przygotować w bardzo krótkim czasie. Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodkich i słonych przekąsek oraz z łatwością można je przewieźć do pracy. Do dzieła!

Szpinakowa sałatka z orzechami i buraczkiem

Składniki:


  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,

  • burak,

  • 30 g orzechów włoskich,

  • 15 g roszponki,

  • 15 g liści młodego szpinaku.

Wykonanie: Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy. Buraka gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy.

Chałwa fit

Składniki:


  • 60 g sezamu,

  • 40 g pestek słonecznika,

  • miód gryczany,

  • kakao do smaku.

Wykonanie: Sezam i pestki słonecznika prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Przedkłądamy do blendera i blendujemy do uzyskania konsystencji masy. Gotową masę przekłądamy do miski, dodajemy kakao i zaczynamy powoli wygniatać, dodając miód, aż uzyskamy plastyczną konsystencję. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia, formując dowolny kształt, i wkładamy do lodówki. Podajemy, gdy masa stwardnieje.

Bułeczki serowe

Składniki:


  • 130 g białego, chudego sera,

  • 130 g mąki orkiszowej,

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 jajko,

  • cynamon do smaku.

Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W dużej misce ucieramy jajka z serem i powoli dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się na gładką masę, formujemy małe bułeczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 200C, przez 20-25 minut.

Owsiane ciasteczka z bakaliami

Składniki:


  • 50 g płatków owsianych,

  • 15 g rodzynek,

  • 10 g suszonych moreli,

  • 2 łyżki wody,

  • 4 łyżki miodu gryczanego,

  • 2 łyżki migdałów.

Wykonanie: Orzechy i bakalie bardzo drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe płaskie ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez 50 min w 150C. Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekolada z orzechami i żurawiną

Składniki:


  • 125 g masła bez soli,

  • 60 ml mleka,

  • 180 g cukru brzozowego,

  • 120 g mleka w proszku,

  • 5 łyżek naturalnego kakao,

  • 1 mała garść orzechów laskowych,

  • 1 mała garść suszonej żurawiny.

Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na garnku stawiamy miskę i wrzucamy do niej masło. Pod wpływem pary miska nagrzeje się. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia i również dodajemy do masła. Gdy wszystkie składniki w misce połączą się, zdejmujemy ją z garnka, dodajemy mleko w proszku i zaczynamy mieszać do uzyskania gładkiej masy. Gdy nie będzie widocznych grudek, dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do lodówki na 2–3 godziny.

Źródło: Informacja z serwisu infoWire.pl