Australijczycy wyhodowali awokado wielkości głowy

 


Owoc awokado w ciągu ostatnich kilku lat stał się popularny właściwie we wszystkich zakątkach świata ze względu na szeroko omawiane właściwości zdrowotne. Choć jego ojczyzna to Południowa Afryka, rodzina największych awokado zostało wyhodowana w Queensland.

– To masywny owoc... dużo większy od przeciętnego awokado – mówi rolnik David Groves.

Jego rodzina ma 400 drzew olbrzymich awokado, a kolejnych 2000 zostało posadzonych przez innego rolnika w Bundaberg. Największe awokado, jakie do tej pory wyhodowali rolnicy, waży 1,8 kg. Jak zapewniają, zwiększenie rozmiaru nie oznacza pogorszenia smaku.

– Miło mi powiedzieć, że nowe awokado są tak samo maślane – przekonuje Groves.

Owoce nie trafiły jeszcze do sklepów, ale można je znaleźć w specjalistycznych sklepach z owocami i warzywami w Sydney, Adelajdzie i Perth, gdzie były wielkim hitem. Jak ma nadzieję Groves, niezależnie od tego, czy ludzie będą woleli zwykłe, czy wielkoformatowe wersje awokado, będą wspierali branże tak, jak do tej pory.