Polska wśród największych eksporterów produktów z czekolady

 



  • Eurostat opublikował komunikat dot. eksporterów produktów z czekolady




  • Wśród największych wymieniono Niemcy, Holandię, Belgię i Polskę




  • Łącznie UE importowała z zagranicy ok. 1,7 mln ton ziaren kakaowca



 

– Do największych eksporterów produktów z czekolady należą Niemcy, Holandia, Belgia i Polska – podał urząd statystyczny Unii Europejskiej Eurostat.

 

Jak poinformowano w piątkowym komunikacie Eurostatu, w 2016 roku Unia Europejska importowała z zagranicy ok. 1,7 mln ton ziaren kakaowca. Większość pochodziła z Afryki, w szczególności z Wybrzeża Kości Słoniowej (720 tys. ton), Ghany (340 tys. ton), Nigerii (180 tys. ton) i Kamerunu (140 tys. ton).

 

Ziarna kakaowca przeważnie przetwarza się w UE w czekoladę i batony czekoladowe. Poszczególne państwa członkowskie UE wyeksportowały w tym samym roku 2 miliony ton tego typu produktów, które w większości (80%) trafiły do innych krajów Unii.

Do największych eksporterów produktów z czekolady należą Niemcy (540 tys. ton), Holandia (270 tys. ton) i Belgia (250 tys. ton), a następnie Polska (200 tys. ton), Włochy (140 tys. ton) i Francja (100 tys. ton).

Źródło: Kurier PAP – www.kurier.pap.pl