Popularny krem czekoladowy może być rakotwórczy

 



  • Sieć włoskich marketów wycofała Nutellę z dystrybucji




  • Powodem jest rakotwórcze działanie jednego ze składników produktu




  • W sprawie zabrał głos przedstawiciel producenta



 

Najpopularniejszy krem orzechowy może przyczyniać się do powstawania raka – tak wycofanie Nutelli ze sprzedaży argumentuje włoska sieć sklepów Coop. Jako jedna z wielu w tym kraju zadecydowała o zaprzestaniu dystrybucji produktu.

Szkodliwe działanie Nutelli jest wynikiem zastosowania w niej oleju palmowego. Składnik ten w ubiegłym roku został uznany jako rakotwórczy przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Według tej instytucji, nawet niewielkie ilości kremu orzechowego mogą przyczynić się do zachorowań na nowotwory u dzieci.

Co ciekawe, koncern Ferrero wcale nie ukrywa, że do produkcji wykorzystuje się najtańszy z dostępnych na rynku olei roślinnych. Zdaniem firmy wybór tego składnika podyktowany jest jednak nie tyle oszczędnościami, ile dbałością o jakość produktu.

– Wyłączenie oleju palmowego z produkcji Nutelli oznaczałoby stworzenie gorszego substytutu prawdziwego produktu, byłby to więc dla nas krok w tył – mówił Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero.

Dlaczego olej palmowy jest niebezpieczny? By usunąć czerwone zabarwienie, substancję tę podgrzewa się do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Proces ten prowadzi do wydzielania się rakotwórczych estrów glicydowych kwasów tłuszczowych. Nutella nie jest jednak jednym wyrobem, w którym stosuje się tak przetwarzany olej palmowy. Ze względu na niską cenę znajduje się on w wielu gotowych produktach spożywczych.

Aktualizacja:

Oświadczenie Ferrero w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella pojawiających się w mediach:



  • Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.




  • Nutella nie zawiera składników kancerogennych.




  • Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.




  • Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).




  • W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.



Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia.

W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane.

Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla Konsumentów.