Dietetycy sportowi są nieustannie pytani o to, które produkty spożywcze powinniśmy jeść, aby poprawić naszą kondycję, a których unikać. Jednak oddzielenie zdrowego jedzenia od tzw. przestępców żywieniowych nie zawsze jest tak proste, jak mogłoby się wydawać.
– Niektóre produkty po prostu nie przynoszą wielu korzyści, inne są wręcz szkodliwe – mówi dietetyk sportowy Heather Mangieri.
Oto 9 produktów, które mogą ci przeszkadzać w osiąganiu wymarzonych sportowych wyników lub po prostu w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
1. Jogurty smakowe
Nabiał jest doskonałym źródłem wapnia, potasu i białka, ale jogurty smakowe są zwykle słodzone cukrem – w niektórych przypadkach mogą go zawierać ponad 30 g na porcję.
– Trzymaj się zwykłego greckiego jogurtu. Ten zawiera 8 g naturalnego cukru i 20 g białka na porcję – mówi Mangieri.
2. Chleb wieloziarnisty
„Chleb wieloziarnisty” oznacza po prostu, że w chlebie występuje wiele różnych ziaren (w przeciwieństwie do wypieków pełnoziarnistych, w których wszystkie części ziarna są używane podczas produkcji). Takie produkty wciąż mogą więc składać się przede wszystkim z rafinowanej białej mąki.
– Widziałam, jak biegacze kupują chleb z 7 ziarnami, ponieważ uważają, że ma więcej składników odżywczych. Zamiast tego mogą po prostu zawierać więcej cukru i kalorii oraz bardzo mało pełnych ziaren – zauważa dietetyk sportowy Lindsay Langford.
Najlepiej przyjrzeć się liście składników danego pieczywa – na pierwszym miejscu powinna znajdować się mąka razowa lub inna pełnoziarnista.
3. Szkodliwe tłuszcze
Jeśli w składzie danego produktu znajdują się rafinowane, przetworzone tłuszcze, z pewnością nie można zaliczyć go do kategorii zdrowej żywności.
– Tłuszcze tego rodzaju podnoszą poziom cholesterolu, a organizm nie może z łatwością przekształcić ich w energię, dzięki czemu mogą również wpływać na obniżenie wyników w sporcie. Dokładnie przyjrzyj się więc takim produktom jak margaryna czy gotowe, wypiekane ciasta – mówi Langford.
4. Kufel piwa
Ludzie uprawiający sport często lubią sięgać po schłodzone piwo – zwłaszcza jeśli nasza aktywność ma miejsce poza siłownią, w sezonie letnim. Istnieją nawet badania, które dowodzą, iż jeden kufel piwa może mieć pozytywny wpływ na nasze wyniki. Ale, jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach: więcej niż jeden kufel piwa może negatywnie wpłynąć na zdolność twojego ciała do regeneracji.
– Piwo zawiera węglowodany – jedna szklanka to nic złego, ale nie pozwól, aby zastąpiło ono wodę – radzi dietetyk Jim White.
Poza tym alkohol – np. kufel piwa wypity w przerwie treningowej – ma działanie moczopędne i może przyczynić się również do odwodnienia organizmu.
5. Napoje energetyczne
Kofeina może poprawiać wydajność i sprawić, że wysiłek stanie się łatwiejszy. Jednak badania opublikowane w British Journal of Nutrition pokazały, że sportowcy, którzy stosowali napoje energetyczne w zamian za nieznacznie lepszą wydajność, musieli zmierzyć się z bezsennością, nadmiernym pobudzeniem, a nawet problemami nerwowymi nasilającymi się przez kilka godzin po zakończeniu wysiłku.
6. Masło orzechowe
Masło orzechowe i migdałowe mogą być najlepszymi przyjaciółmi biegacza – jeśli kupujesz produkty odpowiedniej jakości. Lista składników powinna zawierać orzechy, sól... i to wszystko. Jeśli natomiast wolisz słodzone wersje, wybierz te, które nie zawierają więcej niż 3 g cukru na porcję.
Dodatki smakowe, takie jak cynamon, nie są szkodliwe, ale uważaj na czekoladowo-orzechowe pasty do smarowania chleba: niektóre zawierają ponad 20 g cukru i 4 g tłuszczów nasyconych na porcję (często w formie szkodliwego oleju palmowego).
7. Batony energetyczne
– Wielu moich klientów uważa, że potrzebuje po posiłku batonika proteinowego. Niestety zwykle odbywa się to kosztem innych, pełnowartościowych pokarmów – mówi dietetyk i fizjoterapeutka Felicia Stoler.
Zamiast tego typu batonów białkowych spożywaj niewielkie porcje białka przez cały dzień, a organizm lepiej poradzi sobie z jego przyswajaniem. Jeśli twoja dieta obejmuje ryby, drób, produkty mleczne, warzywa i wypieki pełnoziarniste, nie potrzebujesz skondensowanych produktów.
8. Napoje elektrolitowe
Napoje elektrolitowe bogate w węgiel mogą być pomocne podczas biegu trwającego godzinę lub dłużej. Zbyt często jednak sportowcy sięgają po nie podczas krótkiego wysiłku fizycznego lub po ćwiczeniach.
– Ich głównym składnikiem jest cukier, zawierają go naprawdę dużo. Kiedy siedzisz w pracy, napoje elektrolitowe nie poprawiają twojej wydajności, dostarczają jedynie porcji zbędnych kalorii, których nie potrzebujesz – mówi Langford.
9. Napoje dietetyczne
Z pewnością wiesz, że klasyczne napoje gazowane są źródłem pustych kalorii i innych szkodliwych składników. Jednak sportowcy powinni unikać także napojów dietetycznych. Badania opublikowane w czasopiśmie Nature wykazały, że sztuczne słodziki stosowane w tych produktach mogą zmieniać mikroby jelitowe w sposób zwiększający nietolerancję glukozy, potencjalnie podwyższając ryzyko cukrzycy. Sztuczne słodziki, takie jak aspartam, mogą również wywoływać problemy żołądkowe, a nawet przyczyniać się do rozwoju demencji mózgu.