Jesteś już przekonany o mocy naturalnych antybiotyków i sile roślin, owoców i warzyw, płynącej z natury? Przedstawiamy zatem kilka przepisów na nabranie mocy w okresach trudnych dla twojego organizmu.

W przypadku grypy, przeziębień i problemów trawiennych najbardziej istotnym składnikiem powinien być czosnek. Najlepiej spożywać go na surowo – jako dodatek do sałatek, zup i dań głównych. Aby wyleczyć przeziębienie, wskazane jest zjedzenie ząbka surowego czosnku pięć razy dziennie.

Jeśli masz kłopoty z błoną śluzową nosa i zatok, przygotuj napar z liści mięty, sosny i eukaliptusa. Aby odczuć wyraźną poprawę, wystarczy wymieszać garść roślin w jednym litrze gorącej wody, przykryć głowę ręcznikiem i wdychać napar przez 10 minut.

W złagodzeniu objawów przeziębienia pomoże posiekana cebula, zasypana brązowym cukrem i pozostawiona na minimum 8 godzin i przecedzona. Następnie wystarczy dodać sok z dwóch cytryn, wymieszać i pić, gdy pojawia się kłopot.

Jeżeli cierpisz na kaszel – spożywaj lukrecję, która przez swoje działanie przeciwzapalne i wykrztuśne łagodzi przekrwienia i eliminuje śluz. Jest to również jeden z najlepszych antybiotyków eliminujących zakażenia pałeczkami okrężnicy, czyli walczące z wrzodami żołądka.

Syrop wykrztuśny przygotujesz miksując pół łyżeczki pieprzu cayenne, dwie łyżki miodu, ¼ szklanki octu i ¼ szklanki wody. Dla najlepszego efektu należy pić trzy łyżki dziennie.

Wzmocnienie układu odpornościowego zapewni świeży imbir, dodawany do sałatek, przecierów i potraw warzywnych. Wysuszony proszek można używać jako przyprawę do różnych potraw. Wzmacnia siły obronne i napełnia energią.

W zapaleniu migdałków pomoże rzodkiewka, ananas i dwa ząbki czosnku, które należy umieścić w blenderze, a następnie wymieszać. Zalecany do picia codziennie, najlepiej rano, aż do ustąpienia obrzęku migdałków.

Bardzo modne i skuteczne są również wszelkiego rodzaju smoothie. Dodatkowo są smaczne, co stanowi dodatkowy walor ich przyrządzania. Zapobieganie przeziębieniom zapewnisz sobie miksując truskawki i dwa kiwi wraz z połową melona. Należy pić napój trzy razy w tygodniu lub – jeśli jesteś przeziębiony – codziennie.

Owoce w codziennej diecie

Stan organizmu znacząco pomaga poprawić również dzienna porcja owoców.

1. Wiśnie

Przyczyniają się do zmniejszenia stanu zapalnego stawów, poprawiają aktywność intelektualną, oczyszczają wątrobę, nerki i skórę. Dodatkowo mają działanie odmładzające.

2. Śliwki

Wpływają na właściwy metabolizm, stąd też są stosowane w leczeniu anemii. Działają uspokajająco i poprawiają nastrój oraz koncentrację. Ponadto wzmacniają skórę i włosy.

3. Kiwi

Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają rakowi. Ponadto dba o niski poziom cukru, łagodzi astmę i chroni układ sercowo-naczyniowy.

4. Melon

Rewitalizuje kości i szkliwo zębów, a dodatkowo wpływa pozytywnie na paznokcie, włosy i oczy.  Działa jako silny antyoksydant odtruwając tkanki. Poprawia koncentrację, nastrój i utrzymuje w zdrowiu układ odpornościowy.

5. Awokado

Obniża poziom cukru we krwi, odżywia komórki mózgu, poprawia trawienie białek, dostarcza energii i jest doskonałe dla skóry.

6. Winogrono

Pomaga czyścić nerki, łagodzi zmęczenie, depresję i nerwowość, a także zapobiega rakowi i niedokrwistości.

Jedzmy owoce, warzywa i zioła, a także umiejętnie sporządzane syropy i nalewki, a zapewnimy sobie zbawienny wpływ drogocennej natury na nasze zdrowie.