Tłuszcze nasycone zawarte w oleju kokosowym to wymarzony składnik odżywczej diety, który nie tylko zapewni zdrowie, ale również jest komfortowy w użyciu i poprawia wygląd. Poznaj wszystkie właściwości i korzyści, płynące z jego stosowania!

1. Leczy

Składniki oleju kokosowym posiadają silne właściwości lecznicze. Z przewodu pokarmowego przedostają się bezpośrednio do wątroby, gdzie są metabolizowane lub przekształcane w tzw. ketony, które wspomagają organizm w walce z urazami i wieloma chorobami, jak choćby bezsenność, homeroidy, infekcja lub zaburzenia mózgu – padaczka czy choroba Alzheimera. Dodatkowo są niezwykle pomocne w pozbyciu się cellulitu, obniżeniu ciśnienia i w zapewnieniu odpowiedniej ilościuszczy w czasie ciąży.

2. Odżywia włosy

Do nawilżania i odżywiania skóry i włosów olej kokosowy był stosowany przez kobiety od wieków. By poprawić kondycję swojej fryzury, można z niego sporządzić maskę na ciepło lub zimno. Pozwoli to stymulować wzrost włosów, nadać im połysk i zapobiegać rozdwajaniu się końcówek.

3. Nawilża skórę

Olej z kokosa znajdzie również zastosowanie jako naturalny balsam dla skóry, a jego właściwości antyoksydacyjne spowodują, że stanie się ona odżywiona. To zaś wygładza skórę, spłyca zmarszczki i likwiduje podrażnienia.

4. Pomaga w trawieniu

Właściwości tłuszczów nasyconych sprawiają, że wspomagają one leczenie podrażnień oraz zakażeń jelit. Ich działanie antywirusowe i antybakteryjne sprawia, że zawierający je olej kokosowy zwalcza drobnoustroje i wirusy, będące przyczyną wielu dolegliwości.

5. Poprawia gospodarkę hormonalną

Niewłaściwe tłuszcze mogą powodować, że gospodarka hormonalna organizmu zostaje zaburzona. Olej kokosowy zawiera jednak takie ich rodzaje, które wspomagają pracę tarczycy i produkcję zdrowych hormonów. One pozwalają zaś zmniejszyć stres i poprawić poziom energii.

6. Wspomaga odporność

Ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu eliminuje szkodliwe dla naszego ciała drobnoustroje. Ich pozbycie się wspiera układ odpornościowy człowieka i sprawia, że walka z wieloma chorobami jest znacznie prostsza.

7. Spala tłuszcz

Trójglicerydy z oleju kokosowego mogą nawet o 5% zwiększyć liczbę spalanych dziennie kalorii w porównaniu do innych tłuszczów spożywanych w tej samej ilości. Dodatkowo ograniczają odczuwanie głodu i zapewniają dawkę energii, dzięki której nie odczuwa się osłabienia czy zmęczenia.

8. Sprawdza się w kuchni

Olej kokosowy jest doskonały do smażenia, ponieważ pali się w wysokich temperaturach. Z tej przyczyny nawet podczas intensywnego podgrzewania nie traci swoich właściwości odżywczych, nie utlenia się i nie wytwarza rakotwórczych substancji.