Nasze jedzenie zabija nas i naszą planetę – takie jest przesłanie grupy 37 ekspertów zwanych Komisją EAT-Lancet, która przez 3 lata analizowała dowody, aby opracować dietę najlepszą pod względem zdrowia i środowiska. Ich wniosek: musimy radykalnie zmienić żywność, którą jemy.

Zdrowa żywność – zdrowe środowisko

Jak twierdzi Christopher Snowden z Instytutu Spraw Gospodarczych, przekonanie ludzi, by zmienili swoją dietę, zawsze wywoła złość. Jednak ogólne wnioski raportu EAT-Lancet nie powinny zaskakiwać, ponieważ odzwierciedlają ogromną ilość przedstawianych dotąd dowodów. Zgodnie z jego wynikami, należy przekonać konsumentów, aby przestali kupować to, co kupują, a rolników i producentów, by produkowali i promowali zdrową, bardziej zrównoważoną żywność.

infoplanet ekologia zdrowa zywnosc uratuje planete zdrowa zywnosc zdrowe srodowisko

– To z pewnością ogromna zmiana, szczególnie dla świata zachodniego – ocenia jeden z autorów raportu Fabrice DeClerck z Stockholm Resilience Center.

Zmiana diety oznacza wiele więcej owoców, warzyw, pełnych ziaren, orzechów i bulw, a także o wiele mniej mięsa, produktów mlecznych i cukru. Codziennie powinniśmy jeść tylko 14 g czerwonego mięsa i 250 g pełnego mleka lub jego pochodnych, takich jak ser. Niemniej najważniejsze pytanie brzmi: jak przekonać ludzi do zmiany diety? Trudno wciąż argumentować, że potrzebna jest zdrowa żywność. Nie przynosi to efektów szczególnie w Europie i Ameryce, gdzie większości populacji trudno zrezygnować z niezdrowych pokarmów.

Podatek od żywności

Radykalna zmiana diety jest jednak mało prawdopodobna, jeśli pozostawi się ją kaprysowi konsumentów. Nie chodzi tylko o zmianę diety. W raporcie podkreślono również potrzebę zrównoważonej intensyfikacji produkcji żywności na hektar, aby grunty mogły „odpoczywać”. Taka zmiana może oznaczać stosowanie rolnictwa precyzyjnego, organizmów genetycznie zmodyfikowanych lub rolnictwa ekologicznego, jeśli metody organiczne mogą wytworzyć wystarczająco wysokie plony.

infoplanet ekologia zdrowa zywnosc uratuje planete podatek od zywnosci

– Ekologiczne i społeczne koszty zdrowotne dostaw i konsumpcji żywności powinny znaleźć pełne odzwierciedlenie w cenach poprzez wprowadzenie podatków. W rezultacie ceny zdrowej żywności mogą wzrosnąć – czytamy w raporcie.

Jednak to tylko jedna z opcji. Inne to dotowana zdrowa żywność czy unikanie marnowania żywności. jak donosi raport, w biednych krajach z powodu niewystarczających systemów przechowywania i transportu niszczeje jej dużo zanim trafi na rynek. Zmiana będzie wymagać wspólnej polityki zdrowotnej, środowiskowej i rolnej, ponieważ działania poszczególnych krajów często zmierzają w różnych kierunkach.

Jeśli miliardy ludzi zacznie jeść tyle mięsa, ile na przykład w Stanach Zjednoczonych i Europie, będziemy musieli wyciąć większość pozostałych lasów, aby stworzyć więcej użytków rolnych. Nie mamy wystarczających zasobów, by było to możliwe. Zatem tylko radykalne zmiany mogą uratować nasza planetę i środowisko.

Źródło: New Scientist

kup artykuly platne