Ziołolecznictwo jest integralną częścią chińskiej kultury i tradycyjnej medycyny. Mówi się, że cesarz Shen Nong spróbował 100 ziół, co pozwoliło mu nauczyć Chińczyków, jak ich używać w diecie i leczeniu chorób. Najlepsze zioła chińskie pomagają ciału utrzymać równowagę odżywiając qi, czyli siłę energii, która jest niezbędna dla ogólnego zdrowia, shen, a więc naszego ducha lub umysł, który pozwala nam myśleć i czuć, oraz jing, znaną jako nasza esencja określająca cechy fizyczne i energetyczne. Pracując nad wzmocnieniem i odżywianiem ważnych narządów oraz utrzymaniem równowagi ciała nawet w obliczu wpływów emocjonalnych i środowiskowych możemy zachować zdrowie i świeżość dzięki użyciu chińskich ziół.

Siła chińskich ziół

Choroba według medycyny chińskiej jest wynikiem interakcji między różnymi częściami ciała i środowiskiem. Zioła terapeutyczne pomagają koordynować naturalną równowagę Yin i Yang, która jest główną zasadą tradycyjnej medycyny chińskiej. Kiedy doświadczamy zbyt dużego stresu, zarówno psychicznego jak i fizycznego, może on wpływać na nasze qi i prowadzić do zastoju energii narządów, takich jak wątroba i nerki. Kiedy poddajemy się zbyt dużym stresom zmniejszona może być również jing. Aby zachować naszą esencję i witalność, musimy utrzymywać zdrowy styl życia, pożywną dietę i wracać do chińskich ziół, kiedy musimy przywrócić równowagę.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie sila chinskich ziol

Skąd wiemy, że jing się wyczerpuje i musi zostać „uzupełniony” chińskimi ziołami i zmianą stylu życia? Możesz zauważyć oznaki wczesnego starzenia się (worki pod oczami i utrata włosów), odczuwać zmęczenie, niezdolność do skupienia się, a nawet czuć się jak pozbawiony życia. Praktycy medycyny chińskiej uważają, że gdy jing jest niewystarczający, układ odpornościowy cierpi i jesteś bardziej podatny na zachorowanie.

Inną dobrze znaną koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej są Yin i Yang, czyli dwie przeciwstawne, ale uzupełniające się energie, które w dobrym zdrowiu muszą być zrównoważone. Chińska medycyna nie oddziela umysłu i ciała, ale wierzy, że te dwie siły współdziałają ze sobą. Jeśli organizm jest zbyt zimny, zbyt gorący, zbyt wilgotny, ospały lub przytłoczony, chińskie zioła przywracają mu równowagę i łagodzą objawy dysharmonii. Są one stosowane w celu poprawy zdrowia psychicznego i fizycznego, jak i uzupełnienia niedoboru qi. Zamiast celowania w jeden konkretny objaw, a nawet maskowania przyczyny problemu, najlepsze chińskie zioła mają za zadanie rozwiązać problem. Na przykład zamiast leczyć depresję jako problem fizjologiczny, uznają ją za somatyczne powiązanie spowodowane przerwaniem normalnej aktywności emocjonalnej w wyniku nadmiernego stresu i uszkodzenia narządów wewnętrznych.

15 najlepszych chińskich produktów

Kasztany

Kasztany w tradycyjnej medycynie chińskiej są uważane za ocieplenie, które odżywia qi nerek, śledziony i układu trawiennego. Ponadto zawierają przeciwutleniacze i błonnik, które pomagają chronić serce i wspomagać trawienie. Są także doskonałym źródłem manganu, witaminy C i witamin z grupy B. Te składniki odżywcze nadają kasztanom moc wspomagania zdrowia kości, poprawiają funkcjonowanie mózgu i wzmacniają system odpornościowy. Badania sugerują również, że wyciąg z kasztanowca ma pozytywny wpływ na szczep pożytecznych probiotyków, które znajdują się w naszym przewodzie pokarmowym, co może pomóc poprawić zdrowie jelit. Kasztany są spożywane po ich upieczeniu, co promuje ich właściwości rozgrzewające i odżywcze.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 1 kasztany

Jagoda Schisandra Schisandra

W języku chińskim Wu-Wei-Zi – owoc pięciu smaków, ponieważ ma 5 różnych właściwości smakowych: gorzki, słodki, kwaśny, słony i gorący. Schisandra w tradycyjnej medycynie chińskiej jest ceniona ze względu na zdolność do pracy w wielu meridianach w ciele, aby przywrócić wewnętrzną równowagę i zdrowie. Według praktyków pomaga zrównoważyć 3 skarby, czyli kamienie węgielne w ciele – jing, shen i qi. Są one niezbędną energią dla podtrzymania ludzkiego życia i równowagi. Schisandra jest również znana z działania ożywiającego qi, co wynika, przynajmniej w części, ze zdolności jagód do wzmacniania naszego statusu antyoksydacyjnego i ochrony przed zagrożeniami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Schisandra jest dostępna w wielu postaciach, w tym jako nalewka, proszek, ekstrakt, kapsułka i herbata.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 2 jagody

Wodorosty morskie

Badania sugerują, że Chińczycy używali wodorostów i organizmów morskich do działań farmakologicznych przez ponad 3600 lat. Wodorosty są obecne w diecie azjatyckiej, a badania obserwacyjne pokazują, że ich stosowanie ma szereg korzyści zdrowotnych w chorobach przewlekłych, w tym sercowo-naczyniowych, cukrzycy i nowotworach. W Chinach jest 171 gatunków wodorostów leczniczych, ale niektóre gatunki są szczególnie popularne w medycynie chińskiej. Kelp, rodzaj brązowych alg, działa jako naturalny środek przeciwzapalny i zawiera jod – minerał wspomagający tarczycę i zdrowie poznawcze, chroniąc jednocześnie przed niektórymi rodzajami raka. Sargassum to rodzaj brązowych wodorostów, które są stosowane w leczeniu różnych stanów, w tym choroby Hashimoto, zapalenia, infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz raka. Pokarmy pochodzące z morza, w tym wodorosty i morskie warzywa, są znane z tego, że uzupełniają jing, zwiększają energię życiową i wspierają układ odpornościowy.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 3 wodorosty

Jajka i ikra

Jaja ptaków i ryb są powszechnie spożywane w medycynie chińskiej, aby budować jing, czyli esencję. Podobnie jak DNA, także jing określa twoje fizyczne i energetyczne cechy. Dlatego jedzenie drobiu i rybich jaj ma pomagać w jego zachowaniu lub uzupełnieniu i może nawet promować zdrowie reprodukcyjne. Jajka to energetyczne składniki odżywcze, bogate w ważne dla życia witaminy, takie jak witamina B12, kwas foliowy i witamina D. Co do składników ikry – badania opublikowane w Clinical Interventions in Aging wskazują, że mają one aktywność przeciwutleniającą i przeciwstarzeniową, ponieważ zawierają witaminy, białka i nienasycone kwasy tłuszczowe.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 4 jaja i ikra

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest produkowane przez młode robotnice i bywa głównym źródłem pożywienia dla królowej kolonii. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest wykorzystywane do zwalczania chorób układu oddechowego (w tym kaszlu, bólów gardła, przeziębienia i grypy), trawienia pomocniczego i wytrzymałości. Ponadto wspomaga wątrobę, nerki i trzustkę. Mleczko pszczele jest również znane ze swojego działania ochronnego na zdrowie reprodukcyjne, wspomaga gojenie się ran, likwiduje zaburzenia neurodegeneracyjne i opóźnia proces starzenia. W medycynie chińskiej służy normalizowaniu i regulowaniu wszystkich funkcji organizmu oraz odżywianiu jing, co skutkuje zwiększoną witalnością i ogólnym zdrowiem. Mleczko pszczele ma bardzo silne działanie, więc potrzebujesz tylko około pół łyżeczki dziennie, aby uzyskać wiele korzyści. Może być spożywane na surowo lub zmieszane z miodem.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 5 mleczko pszczele

Pasta Miso

Pasta Miso, która jest wytwarzana ze sfermentowanych ziaren, była tradycyjnie stosowana w walce z szeregiem schorzeń, w tym stanem zapalnym, zmęczeniem, wrzodami żołądka, nadciśnieniem i problemami trawiennymi. Tradycyjnie miso powstaje poprzez połączenie gotowanej soi i innych roślin strączkowych z bakterią zwaną koji. Ponieważ powstaje w wyniku fermentacji, jest bogate w probiotyki, które działają na rzecz zrównoważenia dobrych i złych bakterii jelitowych. Pomaga to poprawić energię trawienną i odżywiać qi, aby układ trawienny mógł skupić się na rozkładaniu żywności, absorbowaniu składników odżywczych i promowaniu funkcji odpornościowej. W medycynie chińskiej zupa sporządzona z pasty miso służy do wzmocnienia układu odpornościowego i leczenia chorób układu oddechowego, takich jak przekrwienie zatok lub przeziębienie. Znana jest jako rozgrzewający pokarm, który energetyzuje organizm. Czasem do zupy dodaje się wodorosty, które pomagają wydalić flegmę. Jeśli zamierzasz kupić miso, kup taką, która była sfermentowana przez co najmniej 180 dni oraz odpowiednio schłodzona.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 6 pasta Miso

Podroby

Podroby mogą być niezwykle zdrowe, dlatego w tradycyjnej medycynie chińskiej są cenione od ponad 3000 lat. Praktycy uważają, że kiedy spożyjesz narządy, zwłaszcza wątrobę i nerki, zwierząt, będzie to wspierać ten sam organ w twoim ciele. Ponadto podroby pomagają zoptymalizować funkcję narządów i promować ich naprawy, gdy zachodzi taka potrzeba. Są też jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie – zapewniają witaminy z grupy B, witaminę A, selen i kwas foliowy. Podroby mogą być spożywane w celu zmniejszenia stanu zapalnego, wspomagania układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, promowania prawidłowego funkcjonowania mózgu, zapobiegania anemii i zwiększania płodności. Pamiętaj, nigdy nie jedz podrobów, które nie pochodzą od zwierząt z wolnego wybiegu. Poszukaj wołowiny z krów karmionych ekologicznie trawą, z ekologicznego kurczaka i dziczyzny.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 7 podroby

Jagody goji

W Chinach jagody goji zostały wymienione w najstarszej książce zawierającej metody leczenia. Praktykujący chińską medycynę postrzegają jagody goji jako spokojne i słodkie. Wiadomo, że ze względu na ich właściwości odtruwające działają pozytywnie na wątrobę i nerki, przyczyniając się do poprawy qi i esencji. Jagody Goji są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, aminokwasów i 20 innych pierwiastków śladowych, w tym selenu, potasu i żelaza. Lista korzyści jest rozległa i zawiera zdolność do wzmacniania funkcji odpornościowych, promowania zdrowej skóry, ochrony zdrowia oczu, regulowania poziomu cukru we krwi, poprawy nastroju, detoksykacji wątroby i walki z rakiem. W Chinach jagody goji są zwykle gotowane i dodawane do receptur, takich jak congee ryżowe, zupy tonikowe i dania przygotowywane z kurczakiem, wieprzowiną lub warzywami. Są również używane do produkcji różnych herbat, soków i win.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 8 jagody goji

Szpik kostny i rosół

Rosół od tysięcy lat stosowany jest jako tradycyjny leczniczy pokarm. Odżywia nerki, wątrobę, płuca i śledzionę, a także zmniejsza stan zapalny. W tradycyjnej medycynie chińskiej szpik kostny i rosół są znane z działania ocieplającego, odżywczego i uspokajającego. Dodatkowo rosół jest ceniony za zdolność do wzmacniania qi, ogrzania Yang i budowania krwi.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 9 rosol

Rehmannia

Rehmannia, czyli chińska naparstnica, jest ziołem powszechnie stosowanym w kombinacjach do leczenia szeregu problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy, alergii, osłabienia kości i gorączki. W tradycyjnej medycynie chińskiej uważa się, że rehmannia reguluje czynność nerek i wątroby oraz poprawia krążenie krwi. Jest stosowana do oczyszczania nerek i leczenia nadnerczy. Dla pacjentów z cukrzycą, rehmannia root jest znana jako tonik, który ma korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi, neuropatię i uszkodzenie nerek. Istnieją również dowody na jego działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, dlatego bywa stosowana przez praktyków medycyny chińskiej w leczeniu chorób szkieletowych, w tym osteoporozy.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 10 rehmanniajpg

Reishi

Reishi, czyli po chińsku Ling Zhi, znany jest jako król grzybów ze względu na niesamowitą listę korzyści zdrowotnych. Grzyby reishi są zwykle suszone, krojone w plastry, gotowane w gorącej wodzie i moczone w celu przygotowania zupy lub herbaty. Praktycy używają ich do odżywienia serca, zachowania zdrowia wątroby, promowania spokoju, powolnego starzenia się i zwiększenia witalności, siły i wytrzymałości. Reishi znane są jako symbol dobrego samopoczucia, długowieczności i boskiej mocy, odżywiania trzech skarbów i pomagania w utrzymaniu zdrowia. Są pełne przeciwutleniaczy i związków leczniczych, takich jak polisacharydy, triterpeny i złożone cukry – beta-glukany. Dzisiaj łatwo jest znaleźć grzyby reishi w postaci proszku, kapsułki i ekstraktu, ponieważ stały się popularnym lekarstwem w naturalnej walce z chorobą. Są stosowane w celu zmniejszenia stanu zapalnego, zapobiegania chorobom serca, stabilizacji poziomu cukru we krwi, hormonów równowagi, a nawet jako naturalne leczenie raka.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 11 Reishi

Żeń-szeń

Żeń-szeń był stosowany w Chinach jako środek ziołowy od tysięcy lat. Jest to jedno z najbardziej cenionych ziół leczniczych, o nazwie panax oznaczającej uzdrowienie. W tradycyjnej medycynie chińskiej żeń-szeń jest ceniony za jego zdolność do poprawy wielu stanów patologicznych i chorób, w tym cukrzycy, zmęczenia, anoreksji, kołatania serca, krótkości oddechu, bezsenności, impotencji i krwotoku. Żeń-szeń jest zalecany dla pacjentów z niskim qi i wyziębionych z niedoborem Yang. Jest znany z łagodzenia stanów trawiennych, poprawy aktywności umysłowej, zwiększenia długowieczności oraz wywoływania uspokajających efektów oraz odżywiania lub tonizacji pięciu ważnych narządów ciała: śledziony, płuc, serca, nerek i wątroby. Dziś można znaleźć żeń-szeń w postaci wysuszonej, sproszkowanej, kapsułkowej i tabletkowej, ale przez 5000 lat Chińczycy używali korzeni żeń-szenia do parzenia herbaty. W praktyce w medycynie chińskiej lekarze zalecają wszystkim dorosłym w wieku powyżej 40 lat wypicie jednej filiżanki herbaty z żeń-szenia codziennie.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 12 zenszen

Fo-Ti

Fo-ti (lub on shou wu) jest jednym z najlepszych chińskich ziół do wspomagania zdrowia wątroby i nerek, wywoływania spokoju, odżywiania serca i zwalczania skutków starzenia. Jest znany jako „tonizujący młodość” oraz ceniony ze względu na właściwości odżywcze i adaptogenne. Uważa się również, że równowaga energii Yin i Yang polega na leczeniu niedoboru Yin, który może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak stres, lęk, starzenie się i zmęczenie. Według naukowców z China Pharmaceutical University w Nanjing, badania kliniczne dostarczają dowodów na korzyści związane z zaburzeniami snu, chorobami neurodegeneracyjnymi i wysokim poziomem cholesterolu, które ustąpiły leczone Fo-Ti. Tradycyjnie korzeń Fo-Ti stosuje się sam lub w zupie z sosem z czarnej fasoli, ale jest również dostępny w postaci surowej i gotowanej na parze. Możesz również użyć Fo-Ti w postaci suplementów, sproszkowanych, herbacianych lub nalewki.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 13 Fo-Ti

Maczużnik

Maczużnik jest gatunkiem grzybów Ascomycetes, które są powszechnie znane jako grzyby lecznicze. Lekarze uważają, że jest to jedno z najlepszych chińskich ziół, ponieważ ma zdolność leczenia zaburzeń czynności nerek, polepszania infekcji dróg oddechowych, promowania zdrowia reprodukcyjnego, zatrzymywania krwawienia, zwiększania energii i łagodzenia chorób płuc. Ten odwieczny superfood, który po raz pierwszy pojawił się w medycynie chińskiej co najmniej 5000 lat temu, jest wspomniany w starych chińskich książkach medycznych i używany przez uzdrowicieli ludowych w leczeniu ponad 20 różnych dolegliwości, od chorób serca po zapalenie oskrzeli. Dzikie maczużniki są trudne do zdobycia, ale naukowcy odtwarzają syntetycznie grzyby w warunkach laboratoryjnych, dzięki czemu są łatwiej dostępne. Możesz je łatwo znaleźć w postaci tabletek, proszków i kapsułek.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 14 maczuznik

Poroże jelenia

Poroże jelenia to niedojrzałe tkanki, które otaczają kość i chrząstkę. Jest on zarejestrowany w chińskiej medycynie od 2000 lat i uważa się, że odżywia on Yin, wzmacnia śledzionę, kości i mięśnie pobudza przepływ krwi oraz tonuje nerki. Poroże jelenia stosuje się w leczeniu różnych chorób, w tym mięśniaków macicy, zaburzeń miesiączkowania, osteoporozy, zapalenia stawów i zapalenia sutka. Jest również używany do leczenia chronicznych ran i zmniejszenia zmęczenia fizycznego. Produkty z poroża jelenia są dostępne online lub w sklepach ze zdrową żywnością. Są one powszechnie stosowane jako uzupełnienie w przemyśle fitness i sportowym, aby zwiększyć masę mięśniową i wspomóc regenerację po urazach.

infoplanet zdrowie ziola w chinskiej medycynie 15 poroze jelenia

Używanie chińskich ziół ma długą historię. Kiedyś chińskie rodziny miały zwyczaj posiadania repertuaru preparatów ziołowych, które były używane w wielu problemach medycznych czy zmianach w życiu (jak ciąża i menopauza). Ta praktyka trwa do dzisiaj. Według badań opublikowanych w Western Journal of Medicine, typowy praktyk medycyny chińskiej rutynowo używa od 200 do 600 ziół lub substancji do leczenia swoich pacjentów. Główne obawy dotyczące stosowania chińskich ziół i leków ziołowych to potencjalne interakcje z tradycyjnymi lekami, które mogą powodować działania niepożądane. Dlatego kupując chińskie zioła należy uważnie przeczytać etykietę i postępować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi dawkowania. Jeśli zamierzasz skorzystać z nich po raz pierwszy, dobrze jest wcześniej skonsultować się z lekarzem.