To kolor Szmaragdowej Wyspy, odcień choroby i zazdrości. Jego najbardziej uniwersalna interpretacja przywołuje wyobrażenie natury, żywy symbol ruchu ekologicznego i zdrowego stylu życia.

 

Zieleń a zdrowie

Dlaczego tak jest?

Zieleń, czyli mieszaninę niebieskiego i żółtego, można zobaczyć wszędzie i w niezliczonych odcieniach. W rzeczywistości ludzkie oko postrzega tę barwę lepiej niż jakikolwiek inny kolor w spektrum. To, wraz z wieloma innymi faktami na jego temat, czyni go istotną częścią naszego codziennego życia.

Z łatwością widzimy zieleń, ponieważ światło dociera do naszych oczu, a ludzkie oko tłumaczy fale światła na kolor. Kiedy widzimy zieloną żabę, kolor, który dostrzegamy, to światło odbite od powierzchni skóry płaza, postrzegane przez nasze oczy jako zielone. Wszystko to dzięki temu, że gdy patrzymy na przedmioty, stożki w naszych oczach są w stanie przetworzyć długości fal i powiedzieć mózgowi, jaki kolor jest obserwowany.

 

Red Green Blue

Ludzie to trichromaty, co oznacza, że dostrzegamy trzy podstawowe kolory: niebieski, zielony i czerwony. Siatkówka w ludzkim oku może wykrywać światło o długości fali 400 i 700 nanometrów, zakres znany jako widmo widzialne. Każdy podstawowy kolor odpowiada innej długości fali: niebieski na najniższym poziomie (400 nanometrów) i czerwony na najwyższym (700 nanometrów). W środku spektrum znajduje się kolor zielony, około 555 nanometrów. Taka długość fali jest tam, gdzie nasza percepcja jest najlepsza. Ze względu na swoje położenie w centrum widma, zarówno niebieskie, jak i czerwone fale świetlne są wzmacniane i lepiej odbierane za pomocą zielonych fal.

Pozyskiwanie żywności

Zielona przestrzeń ogarnia planetę. Zanim pojawiły się drapacze chmur i przedmieścia, nasi przodkowie mieszkali w zalesionych regionach pełnych zieleni. Gdy polowali na jedzenie, zdolność do różnicowania kolorowych jagód na tle zielonych liści była znacząca dla przeżycia. Ewolucja wzroku i rosnąca zdolność wykrywania koloru z drobnymi detalami dawała naszym przodkom przewagę nad innymi ssakami, które nie potrafiły dostrzec takich szczegółowych różnic. Zmiany barwy liści, owoców i warzyw wskazywały na wiek lub dojrzałość, a nawet ostrzegały, że coś może być trujące lub zepsute. Dzisiaj nadal używamy tego instynktu, na przykład w sklepie spożywczym.

 

Zielona żywność

Chociaż nie żyjemy już w lasach, nasze postrzeganie zieleni nadal odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu nas w zdrowiu. Banany, powszechnie uważane za owoce żółte, wyrastają zielone ze względu na obecność chlorofilu, podobnie trawa i liście. Znajdujący się w komórkach roślin chlorofil odgrywa kluczową rolę w fotosyntezie, pozwalając roślinom zbierać energię ze światła słonecznego i przekształcać ją w siłę, którą wykorzystują do wzrostu. Skórki bananów są koloru jasnozielonego, dopóki chlorofil w skórze nie rozpadnie się. Gdy owoc dojrzewa, cząsteczka w skórce pęka i obserwujemy zmianę koloru z zielonego na jasnożółty, a skrobia w skórce jest przekształcana w cukier. Więcej żółtego oznacza zatem zwiększoną ilość cukru. Dlatego wolimy jeść żółte banany, które są słodsze.

Ta zmiana koloru dotyczy również jasnej papryki. Nasze oczy pomagają nam znaleźć ulubioną dojrzałość i słodycz. Zielona papryka, z większą ilością chlorofilu, jest mniej słodka. Gdy jej kolor zmienia się na żółty i czerwony, papryka staje się słodsza. Podobnie działamy w odniesieniu do sałaty lub jarmużu – brązowy kawałek zwiędłego liścia prawie zawsze odrzucamy.

Zapewnia spokój i długie życie

Niektórzy naukowcy i badacze twierdzą, że długość fal koloru zielonego pozwala nas uspokoić. Przy mniejszym wysiłku, przeznaczonym na dostrzeżenie kolorów, nasz układ nerwowy może się zrelaksować. Uspokajająca wartość tej barwy może wyjaśniać, dlaczego jest jej tak wiele w szpitalach, szkołach i środowiskach pracy. Dawniej do zielonych pomieszczeń wracali również aktorzy po długim czasie patrzenia na jasne światła na scenie, choć nowoczesne pokoje rzadko są pomalowane na zielono.

Naturalne środowiska, pełne zielonej roślinności, mogą pomóc ci również żyć dłużej. Badanie przeprowadzone w 2016 roku wykazało, że mieszkanie w zieleni lub w jej pobliżu może wiązać się z wydłużoną długością życia i lepszym zdrowiem psychicznym u kobiet. Badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Brigham and Women's Hospital porównali ryzyko śmierci z długością życia w pobliżu domów ponad 100 000 kobiet. Po zakończeniu ośmioletnich badań okazało się, że uczestnicy żyjący w najbardziej zielonych rejonach mieli o 12% niższą śmiertelność niż ci, którzy mieszkali w najmniej zazielenionych obszarach.

 

Tereny zielone a długośc życia

Bardziej zielona przestrzeń skłania też do dłuższego przebywania na zewnątrz oraz spotkań towarzyskich, co z pewnością powoduje, że żyjemy dłużej.

– Byliśmy zaskoczeni wynikami – powiedział Peter James, autor publikacji i pracownik naukowy na Wydziale Epidemiologii Szkoły Harvarda Chana.