Lwy górskie, znane jako kuguary, są zazwyczaj skryte, samotne i nieuchwytne. Większość ludzi nigdy nie widzi tego zwierzęcia na wolności. Nawet biolodzy rzadko spotykają te stworzenia, także w miejscach ich siedlisk, w których występują stosunkowo licznie. Właśnie dlatego stał się popularny jako „Ghost Cat”, czyli „Koci duch”.

Największy mięsożerny kot w Ameryce Północnej jest znany pod wieloma nazwami: lew górski, kuguar, puma i pantera, pantera z Florydy, ale jego nazwa naukowa to puma płowa. W rzeczywistości jest rekordzistą Guinnessa z powodu największej liczby nazw. Ma ich 64 w różnych językach.

Puma płowa jest też największym z „małych kotów”, co oznacza, że nie potrafią ryczeć jak wielkie koty. Dźwięki wydawane prze lwy górskie przypominają raczej dźwięki domowych kotów: mruczenie, gwizdy, syki i warczenia. Dorosłe kuguary mają około 60 do 76 centymetrów wzrostu w ramionach, co daje długość dorosłego mężczyzny. Osobniki męskie zazwyczaj ważą od 53 do 90 kilogramów, średnio 62 kg. W rzadkich przypadkach zdarzały się nawet koty o wadze 120 kg. Samice zazwyczaj ważą od 29 do 64 kg, średnio 42 kg.

Fakt, że zwierzę to jest rzadko widziane przez ludzi w swoim naturalnym środowisku, daje fałszywe wrażenie wyginięcia. W rzeczywistości jest jednak zupełnie odwrotnie. Kalifornijski Departament obliczył, że populacja kuguarów wynosi około 5 100 dorosłych osobników. Coraz więcej tych pięknych kotów jest natomiast spychanych ze swoich naturalnych środowisk z powodu zajmowania ich terenów przez ludzi.

Naukowy przegląd zapisów dotyczących ataków lwów górskich na ludzi w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie w latach 1890–1990 wskazał, że w tym okresie miało miejsce 53 dramatycznych spotkań. W ich wyniku zginęło 10 osób, a 44 uszły cało.