Czy dietą można uzdrowić organizm? Zdecydowanie tak. Powiedzenie „jesteśmy tym, co jemy” jest w tym przypadku bardzo trafne.

Oto pierwszy z cyklu artykuł na temat uzdrawiającego działania jedzenia. Dziś zaprezentujemy składniki, których należy unikać w diecie przeciwzapalnej.

1. Tłuszcze trans

Znajdują się w bardzo wielu produktach wysoko przetworzonych, takich jak wyroby cukiernicze, chipsy, ale również tłuste mięso. Są dla naszego organizmu bardzo groźne, powodują choroby serca, miażdżycę i wiele innych.

2. Kofeina

Znajdziemy ją głównie w kawie i herbacie. Kofeina podwyższa poziom kortyzonu.

3. Pestycydy

Znajdują się głównie na owocach, należy je wiec dokładnie myć przed zjedzeniem. Powodują zatrucia organizmu, czasem bardzo poważne.

4. Kolorowane napoje gazowane

Zawierają całą gamę trujących substancji, takich jak cukier, chemiczne barwniki czy aromaty. Powodują zatrucie organizmu, a także podwyższają ciśnienie krwi.

5. Słodziki (aspartam)

Działają na jelita, mogą powodować rozwolnienia.

6. Alkohol

Jest toksyczny, uszkadza wątrobę, utrudnia wchłanianie witamin i odwadnia.

7. Cukry proste

Znajdują się w bardzo wielu spożywanych na co dzień pokarmach: białym pieczywie, sokach, dżemach, a nawet słodzonych jogurtach. Ich nadmiar może skutkować zaburzeniami hormonów.

8. Nabiał i gluten

Mogą przyczyniać się do działań zapalnych w organizmie, szczególnie nietolerancji pokarmowych.

9. Żywność przetworzona

To koncentraty, sosy, fast food, słodycze, i wiele innych. Są bardzo często przyczyną alergii oraz nietolerancji pokarmowych.

10. Sól rafinowana

Powoduje obrzęki, a także wpływa na nadciśnienie.