Choć pizzę lubi większość z nas, zwykle nie przygotowujemy jej samodzielnie a zamawiamy w pizzerii. Tymczasem zrobienie domowej pizzy wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje – wystarczy wyrobić lub kupić ciasto, a następnie ułożyć na nim ulubione składniki i całość włożyć do piekarnika!

Co najważniejsze, nie ma żadnych zasad dotyczących dodatków, które mogą znaleźć się na pizzy. Możesz więc śmiało wybrać swoje ulubione. Pamiętaj jednak, że niektóre składniki, np. kiełbasę lub grzyby, warto przygotować nieco wcześniej, zaś inne, jak świeże warzywa i zioła, dodaje się tuż po wyjęciu pizzy z pieca. Nie przesadź jednak z liczbą dodatków i nie obawiaj się eksperymentowania – stwórz swoją unikalną kompozycję!

Przepis na pyszną, domową pizzę

Potrzebujesz:



  • ciasto do pizzy – możesz kupić gotowe lub przygotować je samodzielnie,




  • ½ szklanki sosu – możesz wybrać sos pomidorowy, czosnkowy lub inny,




  • miseczka dodatków, np. smażonej cebuli, pieczarek, pepperoni, smażonej kiełbaski, bekonu, pokrojonej w kostkę papryki lub innych ulubionych warzyw,




  • pół miseczki startego lub pokrojonego w plasterki sera, np. mozzarelli, Monterey Jack, Fontiny lub innego,




  • blacha, kamień lub deska do pieczenia,




  • mąka kukurydziana (opcjonalnie),




  • pergamin (opcjonalnie).



Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza – im wyższa temperatura, tym bardziej chrupiące będzie ciasto. Niech piekarnik nagrzewa się co najmniej pół godziny przed pieczeniem pizzy. Jeśli masz kamień do pieczenia, umieść go w dolnej części piekarnika. Zadbaj tez o to, by ciasto nie przywierało – połóż na blachę specjalny pergamin, który podczas pieczenia zmieni swój kolor, ale nie spali się i nie przyklei się do ciasta. Następnie rozwałkuj ciasto. Możesz zrobić to korzystając z jednej z trzech poniższych metod.

Gdy masz już rozwałkowane ciasto, posmaruj je kilkoma łyżkami sosu, nie zapominając o brzegach. Następnie ułóż na nim dodatki. Piecz pizzę przez około 5 minut, a następnie usuń pergamin i przełóż pizzę na kamień lub blachę i dopiecz przez kolejne 3–5 minut. Pizza będzie gotowa, gdy ser się roztopi, a ciasto stanie się złocistobrązowe. Nim pokroisz i podasz pizzę, pozwól jej odrobinę ostygnąć.