Co prawda sezon przeziębień mamy już za sobą, ale jeżeli zaczniesz przygotowywać nalewkę już teraz, zanim się obejrzysz, będzie znowu potrzebna. Dodatkowo, jak powszechnie wiadomo, imbir to korzeń o bardzo wielu właściwościach zdrowotnych, dlatego naparstek nalewki imbirowej podany od czasu do czasu, bez względu na dodatkowe wskazania, przyniesie tylko korzyści.

 

Potrzebujesz:



  • imbir,




  • miód,




  • cukier,




  • cytryny,




  • wódkę.



Czas przygotowania: kwartał.

 

10 dkg świeżego korzenia imbiru drobno pokrój. Sparz wrzątkiem dobrze wyszorowane 2 cytryny i posiekaj w plasterki. Włóż do gąsiorka, dodaj 3 łyżki miodu, 10 dkg cukru i zalej ¾ l 45-procentowej wódki. Postaw w ciemnym miejscu na dwa miesiące. Po tym czasie zlej do butelek, filtrując przez bibułę filtracyjną, i zakorkuj. Odstaw w ciemne miejsce na kolejny miesiąc.