Przed nami wiosna, lato i jesień, przynoszące obfitość owoców, kwiatów i wszelkiego rodzaju darów natury. Ponieważ Polska od zawsze nalewkami stała, przedstawiamy serię wyśmienitych nalewek, które każdy z nas może przygotować bez większego kłopotu w domu. Zanim zaczniemy historii słów kilka.

Nalewki i ich lecznicze działanie znano już w starożytności. Zapiski, które zachowały się do naszych czasów jako ojczyznę tych wyśmienitych trunków wskazują Chiny. Jednak ich cudowną moc znali również doskonale starożytni Grecy i Rzymianie.

 

Polska od wieków nalewkami stała. Zanim poznano spirytus, robiono je na bazie miodu i wina. Do rozpowszechnienia tego szlachetnego trunku przyczyniły się między innymi Zakony Benedyktynów i Karmelitów, proponując go nie dla rozweselenia ducha, ale jako… lekarstwo.

Ilość możliwych do wykonania nalewek ogranicza jedynie wyobraźnia i dostępność naturalnych surowców. Tak więc możemy przyrządzić nalewki z owoców, ziół czy kwiatów, a każda z nich ma niepowtarzalne działanie lecznicze.

 

Dziś zapraszamy na porcję zdrowia zaklętego w świecie roślin.

Nalewka z kwiatów lipy

Ponieważ sezon na kwitnienie lipy blisko, warto przygotować się do zbiorów. Pamiętajmy jednak o wybraniu ustronnego, wolnego od zanieczyszczeń miejsca, aby nasza nalewka była naprawdę zdrowa.

 

Potrzebujesz:



  • 3 szklanki kwiatów lipy,




  • 1 litr miodu lipowego płynnego,




  • 1 litr spirytusu,




  • 1 litr wody,




  • 4 goździki,




  • 2 limonki w skórce.



Trzy tygodnie przed kwitnieniem lipy przygotuj syrop miodowy – zagotuj wodę z goździkami, dodaj miód, wymieszaj, dodaj spirytus i mieszaj co 2–3 dni. Kiedy zakwitnie lipa, zbierz kwiaty i dodaj do przygotowanej mieszanki. Całość odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie wyciśnij sok z limonki i dodaj skórkę. Po kolejnych 2–3 dniach wywar możesz przecedzić i wlać do butelek.

 

Pamiętaj, aby nalewkę pić jak lekarstwo – czyli w niewielkich ilościach.