Dzisiaj w Kuchni Infoplanet typowa potrawa polskatatar! Pojawi się jednak w nieco innej odsłonie – podany z grzankami zapieczonymi z serem.

kuchnia infoplanet przepis na tatara danie

Składniki:


  • 30 dag mięsa wołowego dobrej jakości;

  • 1 świeże jajo;

  • 1 cebula;

  • 1 ogórek kiszony;

  • 100 ml oliwy z oliwek;

  • 10 dag parmezanu;

  • 1 bagietka;

  • sól, pieprz, ulubione zioła do smaku;

  • liść sałaty do dekoracji.

Mięso wołowe mielimy, grubość mielenia według uznania. Wyciskamy kształt mięsa w miseczce, układamy na talerzu. Obok układamy drobno posiekaną cebulkę, ogórek kiszony (z uprzednio odciśniętym sokiem), oliwę z oliwy oraz przyprawy. Bagietkę przecinamy na pół, przypiekamy wedle uznania na chrupiąco, a następnie posypujemy parmezanem oraz ziołami. Składniki mieszamy, doprawiamy, podajemy z grzankami ułożonymi na talerzu obok mięsa i dodatków, dodajemy żółtko (oddzielone od białka) i gotowe! Smacznego!