Owoce morza, w języku włoskim nazywane „frutti di mare”, stanowią jeden z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do przygotowania potraw przez mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Szczególnym upodobaniem cieszą się one wśród Francuzów, Hiszpanów i Włochów. Także my – Polacy coraz częściej sięgamy po łatwo już dziś dostępne owoce morza. Krewetki, ostrygi, małże, kalmary, homary czy kraby – wśród mnogości gatunków każdy znajdzie coś dla siebie i bez problemu przygotuje pyszne i proste danie we własnej kuchni.

Małże – wykwintne i delikatne

Małże charakteryzuje skorupka wypełniona „mięsem”. Do małży zaliczamy także mule, nazywane inaczej omułkami.  Sięgając po małże czy mule, zwróćmy uwagę na ich świeżość – szybko się psują, dlatego po zakupie powinniśmy je jak najszybciej przyrządzić. Świeże mają zamknięte skorupki.

– W kuchni śródziemnomorskiej małże podawane są na wiele sposobów. Hiszpanie, Włosi, a także Francuzi wykorzystują je wszechstronnie – dodając do zup, sosów, makaronów czy sałatek. Delikatne, białe mięso o słodkawym smaku może być podstawą zarówno prostych, jak i bardziej wykwintnych dań. Polecam dodanie ich do rybnego gulaszu, który rewelacyjnie sprawdzi się podawany jako wakacyjny obiad. Możemy je także uczynić dodatkiem do przystawki w postaci włoskich crostini – opowiadaszef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Przygotowując małże, gotujemy je aż do momentu, gdy skorupki się otworzą – radzi ekspert.

Gulasz rybny z dorsza

Składniki:


  • biała ryba, np. dorsz – 200 g,

  • łosoś – 200 g,

  • mule – 200 g,

  • krewetki – 10 sztuk,

  • szalotki – 10 sztuk,

  • pomidory pelatti z puszki – 1 opakowanie,

  • kapary – 2 łyżki,

  • ostra papryka – 1 sztuka,

  • świeże zioła (pietruszka, tymianek, oregano, bazylia),

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, chili oraz przekrojone na pół cebulki. Wrzuć mule i wszystko razem smaż chwilę. Następnie zalej pomidorami z puszki, dodaj kapary oraz pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj.

Do powstałego w ten sposób sosu dodaj pokrojoną w grubą kostkę rybę oraz krewetki. Gulasz gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Gotowy gulasz dopraw najlepiej świeżo posiekanymi ziołami.

Crostini z małżami

Składniki:


  • świeże małże (mogą być mrożone), najlepiej nowozelandzkie – 1 kg,

  • bulion – 1 kostka,

  • wino – 125 ml,

  • ząbek czosnku – 3 sztuki,

  • oliwa z oliwek – 125 ml,

  • pomidory – 3 sztuki,

  • natka pietruszki (posiekana) – 2 łyżki,

  • suszona papryczka chili – 2 sztuki,

  • przypieczone w piekarniku grzanki – 16 sztuk.

Sposób przygotowania:

Dokładnie opłucz i oczyść małże. Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut, potrząsając garnkiem. Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chili. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chili i natkę. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz kostkę bulionu, która nada daniu wyrazisty smak, i duś wszystko ok. 10 minut. Następnie dodaj małże, wymieszaj. Małże podawaj na grzankach.

Kałamarnice i kalmary – o słodko-morskim smaku

Kalmary charakteryzuje delikatny, łagodny smak i kulinarna uniwersalność – można wykorzystać je jako dodatek do zup, sałatek, sosów lub podawać w wersji faszerowanej, np. ryżem. Przed przyrządzeniem należy je dokładnie oczyścić z blaszek i skórki.

Kalmary kupić możemy w całości lub pokrojone w pierścienie. Trudno jest je zepsuć, więc warto wypróbować ich samodzielne przygotowanie we własnej kuchni. Jeżeli będziemy je smażyć, przed wrzuceniem na patelnię powinniśmy je osuszyć, np. przy pomocy papierowego ręcznika. Kalmarów nie powinniśmy zbyt długo przypiekać, by wciąż były miękkie i smaczne.

– Te owoce morza idealnie uzupełnią smak wakacyjnej sałatki – słodkie mango i soczyste truskawki idealnie wkomponują się w towarzystwo kalmarów, podobnie jak chrupiąca i lekko pikantna rukola. Taka sałatka sprawdzi się podawana samodzielnie lub jako dodatek do białych mięs – opowiada szef kuchni Knorr.

Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą

Składniki:


  • pierścienie kałamarnicy – 400 g,

  • przyprawa do kurczaka– 1 opakowanie,

  • świeża rukola – 200 g,

  • świeże truskawki – 100 g,

  • świeże mango – 1 sztuka,

  • cytryna – 1 sztuka,

  • kurkuma – 1 łyżeczka,

  • oliwa z oliwek – 15 ml.

Sposób przygotowania:

Zamarynuj pierścienie kałamarnicy w przyprawie do kurczaka oraz kurkumie i pozostaw na boku podczas przygotowania sałatki. Przyprawa pozwoli wydobyć doskonały smak z kalmarów. Umyj rukolę i przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę. Umyj owoce. Mango obierz ze skórki, oddziel od pestki i pokrój w kostkę, a truskawki przekrój na pół. Dodaj do rukoli.

Rozgrzej na dużym ogniu na patelni oliwę z oliwek i smaż pierścienie kałamarnicy przez 1–2 minuty. Przełóż kałamarnicę na sałatkę, skrop sokiem z cytryny i podawaj natychmiast.

Źródło: Informacja z serwisu infoWire.pl