Krewetki są najczęściej spożywanymi i najczęściej sprzedawanymi owocami morza na świecie. Stanowią 25% spożywanych produktów tego typu, dlatego uważamy je za zdrową formę białka o niskiej kaloryczności. Wysoki popyt doprowadził jednak do tego, iż duże ilości krewetek są uprawiane w sztucznych stawach, często w niebezpiecznych i niezdrowych warunkach. W efekcie ocenia się, że te owoce morza są skażone pozostałościami pestycydów, antybiotyków lub patogenów opornych na antybiotyki, takich jak bakteria E. coli.

infoplanet zdrowa zywnosc niebezpieczne krewetki owoce morza

4 powody, aby unikać krewetek hodowlanych

Według raportu Food & Water Watch z 2006 roku ponad 90% krewetek, które spożywamy, zostało przywiezionych z Tajlandii, która jest wiodącym eksporterem, a także z Ekwadoru, Indonezji, Chin, Meksyku i Wietnamu. Co więcej, prawie 50% tych owoców morza w sklepach spożywczych nie ma etykiety, ponieważ zostały przetworzone, co zwalnia je z wymogów etykietowania. Również restauracje nie są zobowiązane do etykietowania owoców morza, więc nie wiemy, gdzie zostały wyprodukowane krewetki, które zamawiamy. Tymczasem operatorzy farm używają dużych ilości antybiotyków, środków dezynfekujących i pestycydów, które mają im umożliwić wyhodowanie 40 tys. kg krewetek na akr (w porównaniu z 201 kg na akr w tradycyjnych stawach). To jednak tylko początek listy powodów, dla których warto unikać krewetek hodowlanych.

1. Krewetki zawierają antybiotyki i nielegalne substancje chemiczne

infoplanet zdrowa zywnosc niebezpieczne krewetki antybiotyki

Większość krewetek pochodzi z miejsc bez ograniczeń dotyczących nielegalnych zanieczyszczeń, takich jak dioksyny, PCB i inne zabronione chemikalia. W celu zniszczenia patogennych bakterii, które nękają farmy krewetek, krewetki otrzymują codziennie dawki antybiotyków. Najczęściej podawane obejmują oksytetracyklinę i ciprofloksacynę, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju bakterii opornych na antybiotyki. Opublikowane w Biuletynie Zanieczyszczeń Morskich badanie z 2004 roku zawierało dane dotyczące pozostałości trimetoprimu, sulfametoksazolu, norfloksacyny i kwasu oksolinowego w wodzie i błocie ze stawów krewetkowych na obszarach namorzynowych w północnym i południowym Wietnamie. Jak wykazano, antybiotyki znaleziono we wszystkich próbkach – zarówno w stawach krewetkowych, jak i otaczających je kanałach.

W badaniu z 2015 roku w krewetkach kupionych w USA stwierdzono obecność 47 antybiotyków. Wykazano również, że owoce morza hodowlane na farmach zawierają znacznie podwyższone dawki substancji chemicznych i zanieczyszczeń szkodliwych dla ludzkiego zdrowia. Typowe substancje chemiczne występujące w gospodarstwach rybnych i krewetkowych to: organofosforany (powiązane z utratą pamięci i bólami głowy), zieleń malachitowa (mające związek z nowotworowymi), rotenone (mogący powodować paraliż oddechowy i rozwój objawów choroby Parkinsona) i związki cynoorganiczne (naśladują estrogen i zmieniają układ hormonalny, predysponując konsumentów do otyłości).

2. Hodowla krewetek niszczy ziemię

infoplanet zdrowa zywnosc niebezpieczne krewetki hodowla krewetek

Uprawa krewetek okazała się śmiertelna dla ryb. Aby nakarmić i wyprodukować pojedynczy funt hodowlanych krewetek, rutynowo zabija się do 1,3 kg złowionych ryb, co spowodowało gwałtowny spadek ich populacji. Ponadto krewetki hodowlane są szkodliwe dla przybrzeżnych nizin, wykorzystywanych do tworzenia przeludnionych stawów rybnych. Według badań opublikowanych w 2001 roku, w stawy krewetkowe zostało zamienionych około 3,75 mln akrów przybrzeżnych nizin, obejmujące głównie obszary namorzynowe, bagna i użytki rolne. Według World Wildlife Fund namorzyny są niezbędne dla dzikiej przyrody i rybołówstwa przybrzeżnego, ponieważ służą jako bufory dla skutków burz. Ich utrata zdestabilizowała całe strefy przybrzeżne, co negatywnie wpłynęło na społeczności przybrzeżne.

Średnio intensywna farma krewetek trwa 7 lat zanim poziom zanieczyszczenia i patogenów w stawie osiągnie punkt, w którym te skorupiaki nie mogą przetrwać. Rezygnacja z hodowli krewetek wynika albo z drastycznych zniszczeń spowodowanych chorobą, albo z corocznej redukcji wydajności stawu. Po ich zamknięciu zanieczyszczenia chemiczne i odpady pochodzące ze stawów hodowlanych są często uwalniane bezpośrednio do środowiska naturalnego. Jest to bezpośrednie źródło zanieczyszczenia gleby, rzek i przybrzeżnych siedlisk.

3. Krewetki zawierają ksenoestrogeny

infoplanet zdrowa zywnosc niebezpieczne krewetki estrogeny

Jednym z konserwantów stosowanych do hodowli krewetek jest 4-heksylorezorcynol, który używany jest do zapobiegania przebarwieniom. Badania opublikowane przez American Chemical Society wykazały, że jest to ksenoestrogen, który ma działanie estrogenopodobne, przez co zwiększa ryzyko raka sutka u kobiet i zmniejsza liczbę plemników u mężczyzn.

Badanie z 2012 roku, opublikowane w Environmental Health, wykazało, że narażenie środowiska na ksenoestrogeny jest związane z rakami piersi, płuc, nerek, trzustki i mózgu. Naukowcy odkryli, że istnieje znaczna korelacja pomiędzy ekspozycją na ksenoestrogeny i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, ponieważ są to substancje zaburzające gospodarkę hormonalną i rakotwórcze.

4. Krewetki są związane z nieetycznymi praktykami pracy

infoplanet zdrowa zywnosc niebezpieczne krewetki nieetyczne praktyki

Zdaniem agencji informacyjnej Associated Press istnieje sieć niewolników służących do zbierania krewetek sprzedawanych na całym świecie. Dochodzenie wykazało, że owoce morza zbierane przez niewolników w Tajlandii docierają do USA, Europy i Azji. Jedna fabryka zniewala dziesiątki robotników i uciekających imigrantów, gromadząc ich w szopach po 50–100 osób.

Według amerykańskich dokumentów celnych, krewetki z tych przymusowych obozów pracy trafiają do najważniejszych amerykańskich sklepów spożywczych, sprzedawców detalicznych i restauracji. Reporterzy Associated Press udali się do supermarketów i znaleźli produkty z krewetek z łańcuchów dostaw skażonych pracą przymusową we wszystkich 50 stanach USA.

Znając problemy zdrowotne związane z hodowlą i przetwarzaniem krewetek, ważne jest, aby konsumenci nauczyli się wybierać krewetki. Dlatego jeśli ,kupujesz te owoce morza, unikaj krewetek złowionych na łowiskach, które nie są zarządzane w sposób odpowiedzialny, mają wysoki odsetek odpadów lub odrzutów bądź też są związane z łamaniem praw człowieka. Ponieważ większość etykiet nie zapewnia konsumentom wystarczającej ilości informacji, warto jednak zastanowić się, czy zagrożenia dla zdrowia i środowiska związane z jedzeniem krewetek nie przewyższa korzyści. Zamiast wybierać krewetki, można zjeść łososia złowionego na wolności, który jest pełen kwasów tłuszczowych Omega-3 i dostarcza wielu korzyści zdrowotnych.

Źródło: Dr Axe

kup artykuly platne