Lekarze wzywają do wprowadzenia podatku na słodycze i ciastka, ale nie wiemy jeszcze, czy wyższe ceny doprowadzą do poprawy zdrowia.

infoplanet temat tygodnia podatek od czekolady

Podatek od słodyczy

W tym miesiącu Wielka Brytania wprowadziła nowy podatek od słodyczy, po kilku innych krajach, w tym Francji, Meksyku i Finlandii. W rezultacie na przykład puszka coli kosztuje teraz o 8 pensów więcej, chociaż wiele marek, takich jak Ribena, Irn-Bru i Lucozade, zastąpiło część cukru słodzikami, wywołując burzę w internecie.

Oficjalna krucjata przeciwko cukrowi jednak na tym się nie kończy. Teraz grupa lekarzy twierdzi, że musimy zacząć podatkować słodkie produkty, takie jak czekolada, słodycze, ciasta i ciastka.

infoplanet temat tygodnia podatek od czekolady podatek

Zespół wykorzystał dane dotyczące zwyczajów zakupowych ponad 30000 brytyjskich gospodarstw domowych, aby dowiedzieć się, co się dzieje, gdy ceny słodkich przekąsek i napojów słodzonych rosną. W obu przypadkach podwyżka ceny o 10% zmniejsza zakupy o około 7%. Ponieważ przekąski dostarczają nam dwa razy więcej cukru niż napoje, podatek od tego pierwszego powinien prowadzić do większego spadku konsumpcji, twierdzi Richard Smith z London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Jednak nie jest jasne, czy opodatkowanie cukru osiągnie nasz prawdziwy cel – kontrolowanie naszych stale rozwijających się obwodów talii. Nadwaga lub otyłość dotyka prawie dwóch trzecich dorosłych w Wielkiej Brytanii, a liczby są podobne w większości krajów zachodnich. Ale tak naprawdę nie wiemy, dlaczego.

Tak słodko…

Zbyt dużo cukru w naszej diecie nie jest jedyną możliwą przyczyną tego powszechnego przyrostu masy ciała – innymi przyczynami mogą być nadmiar tłuszczu, przetworzonej żywności, ogólna liczba kalorii i siedzący tryb życia. Być może skupiamy się na niewłaściwej sprawie, wyodrębniając jedną grupę żywnościową dla podatków i zakazów. Być może lepiej byłoby, gdybyśmy włożyli więcej wysiłku w nauczanie dzieci gotowania, zachęcanie do większego udziału w sporcie lub zmienianie naszych miast, aby pomóc ludziom poruszać się na rowerze i chodzić na spacery.

Pragnienie rządów, aby skłonić nas do zdrowych nawyków żywieniowych, jest podobne do zakazu używania środków nikotynowych, ale nasze zrozumienie tych problemów nie jest na tym samym poziomie. Podczas gdy dowody łączące tytoń z rakiem i chorobami serca są solidne, nauka o żywieniu staje się coraz mniej oczywista.

infoplanet temat tygodnia podatek od czekolady tak slodko

Większość badań nad żywieniem składa się z pomiarów „obserwacyjnych”, które zamiast wybierać ludzi do różnych diet, po prostu zalecają, co jeść.

Przez dziesięciolecia linia była taka, że źródłem wszelkiego złego żywienia był tłuszcz, szczególnie tłuszcze nasycone z czerwonego mięsa i produktów mlecznych. W ramach tej narracji demonizowaliśmy cholesterol, substancję tłuszczową występującą również w produktach pochodzenia zwierzęcego; jajka były prawie zakazane. Teraz wiemy, że cholesterol w diecie ma niewielki wpływ na jego poziomy we krwi. Jajka wracają do łask, wszystko się zmienia.

infoplanet temat tygodnia podatek od czekolady roznosci

Podobnie od dawna mówi się nam, aby zastąpić masło olejem roślinnym. Ale przez wiele lat przetworzone produkty spożywcze, takie jak herbatniki, bazowały na tłuszczach trans, które - jak sądzimy – są jeszcze gorsze dla naszych tętnic niż tłuszcze nasycone. Teraz wydaje się, że cukier przejął od tłuszczu palmę pierwszeństwa jako wróg zdrowia publicznego numer jeden, ale w świetle poprzednich zawirowań być może rządy powinny być nieco bardziej ostrożne w próbach przemodelowania naszych nawyków żywieniowych, kiedy nauka nadal nie jest pewna. Powinniśmy przynajmniej poczekać, aby ocenić wyniki pierwszego podatku od cukru, zanim rozszerzymy jego zakres.