Mleko to bogata odżywcza mieszanka wody, białek, minerałów, witamin, cukrów, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Wszystkie ssaki je produkują, ale ludzie są jedynymi, którzy wypijają go po wieku niemowlęcym. Jednak czy powinni?

Mleko dla dzieci

Mleko matki – lub jego syntetyczne wersje – zapewnia „idealną równowagę składników odżywczych” dla dzieci w pierwszym roku życia” – przekonuje Andy Bernstein, pediatra z Northwestern University w Evanston w stanie Illinois. Również pełnotłuste mleko krowie jest zalecane jako dobre dla rozwoju mózgu źródło tłuszczu, jednak od 2. roku życia zalecenie spada do  mleka 1-procentowego lub 2-procentowego.

infoplanet zdrowie pij mleko mleko dla dzieci

Chociaż programy w USA i w Wielkiej Brytanii, które zalecały zapewnianie dzieciom mleka w szkołach, wiązały je z ogromnymi korzyściami zdrowotnymi, nie jest jasne, dlaczego tak uznano. Niedawne badania dzieci w Kenii wykazały, że suplementacja mlekiem pomogła osobom z zahamowanym wzrostem nadrobić zaległości, ale nie zapewniała żadnych korzyści dla dzieci rozwijających się normalnie.

– Nie wiemy, czy istnieje coś szczególnego lub specjalnego w mleku, czy też jest to po prostu fakt, że dzieci otrzymują więcej kalorii, białka i składników odżywczych – ocenia Andrea Wiley z University of Indiana w Bloomington.

Mleko dla dorosłych

Korzyści płynące z picia mleka wydają się jeszcze bardziej wątpliwe dla dorosłych. Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że pozyskiwanie dodatkowego wapnia z mleka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowych kości lub unikania złamań. Inne pokarmy, takie jak fasola i warzywa, są również w dużej mierze również bogate w wapń. Dodatkowo większość badaczy twierdzi, że kości w zdrowiu utrzymują zdrowa dieta i duża aktywność fizyczna.

infoplanet zdrowie pij mleko mleko dla doroslych

Być może zatem powinniśmy uważać, aby nie przesadzić z piciem mleka. Szwedzkie badanie opublikowane w 2014 roku wykazało, że uwzględnianie w diecie co najmniej 3 szklanek mleka dziennie przez średnio 20 lat zwiększa ogólną śmiertelność w porównaniu z piciem tylko jednej szklanki. Zasugerowało tym samym, że spożywanie fermentowanych produktów mlecznych, takich jak jogurt i ser, zmniejsza zarówno ryzyko złamania, jak i ogólną śmiertelność.

Autorzy tego badania zalecają ostrożność przy interpretacji wyników, ponieważ istnieje wiele potencjalnie czynników zakłócających, na które nie mieli wpływu. Jak wyjaśnia Amy Lanou z University of North Carolina w Asheville, odkrycie fermentacji nie jest w pełni zrozumiałe. Niemniej może mieć to coś wspólnego z redukcją laktozy cukru mlecznego podczas fermentacji, zwłaszcza jeśli w niektórym z tych efektów pośredniczy cukier mleczny.

Mleko sojowe i organiczne

Mleko sojowe ma nieco mniej tłuszczu niż mleko krowie, ale często jest wstępnie dosłodzone, przez co podnosi ilość cukru w diecie. Jego renoma obniżania szkodliwego cholesterolu LDL jest również przesadzona – nawet jeśli piłbyś około 8 szklanek dziennie, zapewniłbyś sobie zaledwie 3-procentowy spadek LDL. Tymczasem w kilku badaniach zasugerowano, że spożywanie mleka sojowego może zwiększać ryzyko raka piersi.

infoplanet zdrowie pij mleko mleko ekologiczne

Inne domniemane korzyści zdrowotne, jak zapobieganie rakowi piersi i prostaty, zmniejszanie ryzyka osteoporozy i uderzeń gorąca związane z menopauzą, są przypisywane wysokim stężeniom związków sojowych mleka zwanych fitoestrogenami. Mogą one naśladować działanie hormonu lub, w niektórych przypadkach, blokować go. Jednak żaden z tych efektów nie został przekonująco wykazany w próbach laboratoryjnych.

Warto również wspomnieć, że mleko ekologiczne zawiera wyższe poziomy kwasów tłuszczowych Omega-3 niż nieekologiczne. Pochodzi ono bowiem od krów, które jedzą więcej trawy bogatej w te kwasy. Jednak nawet przy zwiększonej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 w mleku ekologicznym całkowity ich poziom nadal jest niski. Innym częstym powodem, dla którego miłośnicy często decydują się na mleko organiczne, jest obawa o poziom hormonów w nieorganicznym odpowiedniku.

Mleko w naturalny sposób zawiera hormony, ale jego nieekologiczna wersja może mieć wyższy poziom substancji podobnej do insuliny, którą wiąże się ze zwiększonym ryzykiem niektórych problemów zdrowotnych. Występują one w mleku produkowanych zwłaszcza w miejscach, w których krowy są leczone hormonami wzrostu. Jednak amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków stwierdziła, że nie stanowi ono zagrożenia dla zdrowia.

Źródło: CNN

kup artykuly platne