Burak to bulwiasta roślina korzeniowa, którą spora grupa ludzi lubi, a pozostała część – nie znosi. Nie wiadomo, dlaczego warzywo to nie jest zwykle umieszczane na liście super pokarmów, tzw. superfoods. Przeprowadzane badania potwierdzają bowiem, że jego spożywanie może przynieść wiele, różnorodnych korzyści.

 

Badania nad dobroczynnym wpływem buraka na nasz organizm nie zostały zakończone, dlatego z pewnością możemy się spodziewać dalszych informacji. Jednak już wiadomo, że możemy spodziewać się stwierdzeń dotyczących tego, na ile warzywo to jest ważne dla sportowców utrzymujących dietę.

 

Szklanka soku z buraka zawiera:



  • 58 kalorii,




  • 13 g węglowodanów (w tym 9 g cukru i 4 g błonnika),




  • 2 g białka.



Zapewnienie dziennego zapotrzebowania na witaminy (w 1 szklance soku):



  • 1% witaminy A,




  • 2% wapna,




  • 6 % żelaza,




  • 11% witaminy C.



Zdrowotne właściwości buraka:

1. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi

Badania udowodniły, że picie szklanki soku z buraka dziennie obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Uważa się bowiem, że azotany, które zawiera to warzywo, rozszerzają i rozluźniają naczynia krwionośne.

 

2. Zwiększa wydajność fizyczną

Zgodnie z badaniem przeprowadzonym w 2012 roku, sok z buraków zwiększa poziom azotanu w osoczu, dzięki czemu zwiększa wydajność fizyczną. Podczas prób wyszkoleni rowerzyści, którzy wypili 2 szklanki soku z tych warzyw, codziennie poprawiali swoją 10-kilometrową próbę czasową o około 12 sekund, zmniejszając jednocześnie maksymalne wydalanie tlenu.

 

3. Poprawia siłę mięśni u osób z niewydolnością serca

Wyniki eksperymentu, przeprowadzonego w 2015 r., sugerują korzyści azotanów w soku z buraka sięgające o wiele dalej. Badanie wykazało, że osoby z niewydolnością serca doświadczyły 13% wzrostu siły mięśni już nadwie godziny po wypiciu napoju.

 

4. Spowalnia postępy demencji

Jak wykazano w 2011 r., azotany mogą spowolnić spadek funkcji poznawczych. Przy diecie o wysokiej zawartości tych substancji, rezonans magnetyczny mózgu wykazał zwiększony przepływ krwi w płatach czołowych, odpowiadających za myślenie i zachowania kognitywne. Potencjał diety bogatej w azotany w zapobieganiu lub spowalnianiu otępienia jest więc obiecujący.

 

5. Pomaga utrzymać odpowiednią wagę

Sok buraczany ma niski poziom kalorii i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Z tego względu poranny koktajl z tego warzywa jest świetną opcją, aby rozpocząć dzień od zwiększenia ilości składników odżywczych i energii.

 

6. Zapobiega nowotworom

Kolor buraków to skutek zawartości betalainów. Są to przeciwutleniacze rozpuszczalne w wodzie. Zgodnie z badaniami z roku 2014 r., wykazują one zdolności leczenia niektórych nowotworów. Z tego względu uważa się, że betalainy zatrzymują w organizmie wolne rodniki, które pomagają odnaleźć i niszczyć niestabilne komórki w organizmie.

 

7. Jest bogaty w potas

Potas jest mineralnym elektrolitem, który pomaga prawidłowo funkcjonować systemowi nerwowemu i muskulaturze. Jeśli jego stężenie jest zbyt niskie, odczuwa się zmęczenie, osłabienie i skurcze mięśni. Długo utrzymujący się zaniżony poziom potasu może prowadzić do zagrażających życiu nieprawidłowych rytmów serca.

 

8. Jest źródłem wielu minerałów

Ciało nie działa prawidłowo bez niezbędnych minerałów. Niektóre minerały wzmacniają układ immunologiczny, podczas gdy inne wspierają zdrowe kości i zęby. Oprócz potasu, sok buraczany zapewnia:

Wapń, żelazo, mangan, fosfor, mangan, sód, cynk, miedź, selen.

 

9. Zapewnia witaminę C

Sok z buraka jest dobrym źródłem witaminy C. Witamina C to przeciwutleniacz, który pomaga pobudzić układ immunologiczny i chronić komórki przed uszkodzeniem wolnych rodników. Wspomaga produkcję kolagenu, gojenie ran i absorpcję żelaza.

 

10. Wspiera wątrobę

Sok z buraka zawiera betainę – substancję, która pomaga zapobiec lub zmniejszyć depozyty tłuszczowe w wątrobie. Betaine może również pomóc chronić wątrobę przed toksynami.

 

11. Dostarcza kwas foliowy

Sok z buraków jest dobrym źródłem tego kwasu foliowego. Jest to witamina B, która zapobiega wadom rdzenia nerwowego, takim jak rozszczep kręgosłupa. Może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu.

 

12. Zmniejsza poziom cholesterolu

Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, rozważ dodanie bogatego w flawonoidy soku z buraka do twojej diety. Badanie przeprowadzone w 2011 r. wykazało, że ekstrakt z tego warzywa obniżył całkowity cholesterol i triglicerydy oraz zwiększył poziom dobrego cholesterolu HDL. Ponadto po jego spożywaniu redukcji uległ stres oksydacyjny wątroby.

 

O czym powinieneś wiedzieć, jeśli wprowadzisz buraki do swojej diety?

1. Sok z buraka zabarwia mocz na czerwono.

Jest to zjawisko niegroźnie, ale może cię zaskoczyć.

2. Spożywany regularnie obniża ciśnienie krwi.

Jeśli masz niskie ciśnienie, monitoruj je.

3. Jest bogaty w szczawiany, które tworzą kryształy w moczu.

Szczawiany są substancjami występującymi naturalnie. W nadmiarze mogą jednak prowadzić do powstawania kamieni w nerkach.

 

Każdy sposób spożywania buraków jest zdrowy, ale najlepsze jest jedzenie ich świeżych i nieprzetworzonych lub w formie napoju. Jeśli nie lubisz soku z buraków, spróbuj przyrządzić go z domieszką jabłek, plasterka cytryny czy listka mięty. Zaczynaj od napoju z jednego buraka i zobacz, jak reaguje twoje ciało – później możesz pić sok bardziej skoncentrowany.