Glukozamina jest naturalnie występującym związkiem zbudowanym z łańcuchów powiązanych ze sobą cukrów i białek. Działa w organizmie jako jedna z naturalnych substancji wspomagających działanie stawów i absorbcji wstrząsów, co pozwala nam poruszać się sprawnie i bez bólu.

Nieocenione łańcuchy

Glukozamina posiada naturalne właściwości przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. U osób z bólem kości i stawów, pomaga w leczeniu typowych objawów zaburzeń związanych z wiekiem, takich jak zapalenie stawów oraz zapalenie kości. Może również pomóc poprawiać trawienie oraz całościowy zakres ruchu i ogólny stan zdrowia stawów, nawet u osób, które nie mają przewlekłych schorzeń stawów i jelit.

Nasze ciało potrzebuje glukozaminy do syntezy białek i tłuszczów, które tworzą chrząstki i tkanki w organizmie. Ponadto, pomaga tworzyć płyny maziowe otaczające stawy i zapewniające im odpowiednie działanie. Oprócz tego, substancja pomaga w tworzeniu tkanki łącznej składającej się na część przewodu pokarmowego oraz wspiera systemy wspomagające funkcjonowanie układu immunologicznego.

 

Większość badań prowadzonych z użyciem glukozaminy udowadnia korzyści płynące w szczególności z siarczanu tej substancji – naturalnego środka chemicznego znajdującego się w ciele człowieka. Naukowcy wierzą, że stosowanie suplementów glukozaminy w dawce od 500 do 1500 miligramów dziennie lub pozyskiwanie ich z naturalnych źródeł, takich jak bulion kostny, zwiększa ilość chrząstki i płynu otaczającego nasze stawy. Pomaga to zapobiegać nieprawidłowościom w stawach oraz zmniejsza ból przy już występujących zwyrodnieniach.

Suplement na wagę złota

Zgodnie z wynikami badań, glukozamina – w porównaniu do wielu innych suplementów wspierających zdrowie stawów takich jak na przykład chondroityna – osiąga zdecydowanie lepsze wyniki. Obniża chroniczny stan zapalny, często pozwala zmniejszyć lub wyeliminować stosowanie leków, a nawet uniknąć operacji.

Ponadto wykazano, że substancja ta może pomóc w złagodzeniu bólu stawowego w ciągu 4 do 8 tygodni, co z pewnością jest gorszym wynikiem niż w przypadku zastosowania leków, ale to bardziej naturalne i lepiej tolerowane przez organizm rozwiązanie.

 

Kolejna ważna funkcja to poprawa zdolności trawienia oraz naprawa wyściółki przewodu pokarmowego. Badania przekonują, że substancja wspiera naprawę jelit na tyle sprawnie, że zapobiega przenoszeniu się niezdefiniowanych cząstek jak toksyny i mikroby przez mikrootwory do krwioobiegu, chroniąc przed zapaleniami oraz obniżaniem odporności organizmu.

W 2000 roku naukowcy z University Department of Pediatric Gastroenterology at University College School of Medicine stwierdzili, że substancja jest skuteczna w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych jelit, takich jak choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie okrężnicy. Badacze zdobyli dowody znaczącej poprawy stanu zdrowia u większości pacjentów stosujących środek – nawet tych, którzy nie reagowali na inne leki przeciwzapalne i antybiotyki. Wyniki wykazały też lepszą integralność przewodu pokarmowego i przywrócenie zdrowych struktur komórek nabłonkowych, które pomogły zatrzymać przepuszczalność jelit.

Sposób na ból

To jednak nie wszystkie zalety spożywania glukozaminy. Udowodniono, że może ona złagodzić objawy związane z TMJ (choroba związana ze stawem skroniowo-żuchwowym w szczęce), powszechnym u młodych i dorosłych w średnim wieku. TMJ charakteryzuje się częstymi bólami brzucha, szyi, głowy i problemami ze spaniem. Jest to spowodowane uszkodzeniem połączenia umożliwiającego poruszanie głową.

 

Stany zapalne powodują wzmocnienie bólu, a to sprawia, że trudniej jeść, rozmawiać i normalnie funkcjonować. Przyjmowanie glukozaminy w ciągu kilku miesięcy znosi najbardziej dokuczliwe objawy.

Glukozamina jest właściwym wyborem również dla osób z bólami kostnymi, niską gęstością kości, oraz złamaniami, ponieważ wspomaga gojenie.

Gdzie szukać ukojenia?

Obecnie składnik ten występuje w kilku postaciach:



  • siarczanu glukozaminy – według wielu badaczy jako najkorzystniejsza dla naszego organizmu odmiana, bo łatwo wchłanialna,




  • chlorowodorek glukozaminy,




  • N-acetyloglukozamina.



Zarówno glukozamina jak chondroityna to dwa suplementy syntetyzowane w laboratoriach, ale można je również znaleźć w przyrodzie. W stanie naturalnym występują w muszlach skorupiaków, w tym krewetek, kraba i homara. Czasem również glukozamina pochodzi z niektórych fermentowanych ziaren. Współpracująca z nią chondroityna z kolei znajduje się w naturalnej chrząstce krów i kurcząt, zwłaszcza w ich kościach, skórze i tkankach. Dlatego picie bulionu z kostek jest prawdopodobnie najlepszym sposobem na uzyskanie obu substancji w warunkach domowych i w stanie łatwo przyswajalnym.