Mąka w Wielkiej Brytanii ma być wzbogacona kwasem foliowym, aby – jak sugerują raporty –zmniejszyć ilość wad wrodzonych mózgu i kręgosłupa. Do wykonania takiego ruchu od dawna wzywali lekarze przekonując, że może zmniejszyć częstotliwość występowania chorób związanych z nieprawidłowym rozwojem cewy nerwowej.

infoplanet zdrowie maka z kwasem foliowym kuchnia

Urzędnicy służby zdrowia apelowali do kobiet w ciąży i próbujących zajść w ciążę o codzienne przyjmowanie 400 mikrogramów kwasu foliowego, przynajmniej do 12 tygodnia ciąży. Jednak statystyki wskazują, że wiele kobiet nie przyjmuje suplementów, szczególnie jeśli ciąża jest nieplanowana.

Kwas foliowy jest najskuteczniejszy, gdy przyjmuje się go na samym początku ciąży. Wiele ciąż nie jest planowanych, co oznacza, że wiele kobiet nie zażywa kwasu foliowego w okresie poczęcia i na bardzo wczesnym etapie ciąży – mówi Clare Livingstone z Royal College of Midwives.

infoplanet zdrowie maka z kwasem foliowym wady

Rozwiązaniem tego problemu okazało się wzmocnienie mąki pszennej kwasem foliowym, znanym również jako witamina B9, aby substancja odżywcza była dostępna w chlebie. Większość mąki w USA i Kanadzie została wzbogacona już w latach 90. Kiedy zaczęto dodawać kwas foliowy do mąki w Kanadzie, częstotliwośc występowania wad cewy nerwowej – w tym bezmózgowia – zmniejszyła się o połowę. Mąka jest również wzbogacona w Australii.

W ślad za tymi krajami zamierzają pójść następne. Jak poinformował The Guardian, wzbogacenia mąki w Wielkiej Brytanii poparli już brytyjscy ministrowie. Wiadomość tą przyjmują z zadowoleniem specjaliści. Jak twierdzą, im szybciej rząd wprowadzi modyfikację, tym mniej będzie dzieci z wadami cewy nerwowej.

kup artykuly platne