Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao (minimum 70%) ma pozytywny wpływ na poziom stresu, stan zapalny, nastrój, pamięć i odporność, wynika z nowych badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Loma Linda w Kalifornii.

Badanie Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii to pierwsze analizy, które określiły, w jaki sposób czekolada może wspierać zdrowie poznawcze, hormonalne i układu sercowo-naczyniowego u ludzi. Skupiły się na flawonoidach – znajdujących się w kakao silnych przeciwutleniaczach i środkach przeciwzapalnych, o znanych mechanizmach korzystnych dla zdrowia mózgu i układu sercowo-naczyniowego.

Uczestnicy mieli wykonane EEG trzydzieści minut po spożyciu 48 gramów gorzkiej czekolady. Wyniki pokazują, że konsumpcja kakao w wyższym stopniu reguluje komórkową odpowiedź immunologiczną i geny zaangażowane w przekazywanie sygnałów nerwowych i percepcję zmysłową – te ostatnie potencjalnie wiążą się ze zwiększoną plastycznością mózgu.

– Przez lata przyglądaliśmy się wpływowi ciemnej czekolady na funkcje neurologiczne z punktu widzenia zawartości cukru – im więcej cukru, tym jesteśmy szczęśliwsi. Po raz pierwszy przyjrzeliśmy się wpływowi dużych ilości kakao w dawkach tak małych jak regularne jedzenie batonów czekoladowych przez ludzi w krótkich lub długich okresach czasu. Badania te pokazują nam, że im wyższe stężenie kakao, tym bardziej pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, pamięć, nastrój, odporność i inne – powiedział Lee Berk, główny autor badania.

Berk twierdzi, że wyniki wymagają dalszych badań, szczególnie w celu określenia znaczenia tych efektów dla komórek immunologicznych i mózgu w większych populacjach badawczych.