Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która uniemożliwia jedzenie pszenicy. Osoby cierpiące na nią muszą stosować bardzo restrykcyjną dietę. Jednak eksperymentalna szczepionka może już wkrótce zaoferować wielu z nich swobodę normalnego jedzenia. Szczepionka nazwana Nexvax2 ma wywołać odpowiedź układu odpornościowego u około 90% osób, które posiadają gen pozwalący układowi odpornościowemu zareagować na szczepionkę.

Celiakia dotyczy około 1 procenta Amerykanów. Objawy to bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, wymioty, zaparcia, utrata wagi, zmęczenie oraz opóźniony wzrost i dojrzewanie. Długotrwałe problemy mogą obejmować niedożywienie i problemy z układem nerwowym. Ludzie z celiakią często boją się jedzenia, Nexvax2 da im swobodę życia i będą mogli swobodnie jeść poza domem – zapewnia Leslie Williams, dyrektor generalny firmy opracowującej szczepionkę ImmusanT.

infoplanet zdrowie szczepionka przeciw celiakii dieta

– Odżywianie w trakcie diety bezglutenowej nie jest łatwe. Zanieczyszczenie krzyżowe pokarmami zawierającymi gluten jest zawsze ogromnym problemem. Ponieważ ludzie z celiakią zauważają, że ich najtrudniejsze wyzwanie to spożywanie posiłków podczas spotkań towarzyskich i podróży, skuteczne leczenie może przywrócić część wolności, którą ludzie w naszej społeczności utracili. Jeśli Nexvax2 okaże się skuteczna, może pewnego dnia zostać wykorzystana do umożliwienia osobom z celiakią spożywania normalnej diety zawierającej gluten bez uszkadzania ich układu trawiennego lub zachorowania – twierdzi Alice Bast, CEO organizacji non-profit Beyond Celiac.

Gluten występuje w wielu produktach spożywczych i produktach, takich jak na przykład szminka. Nawet środki spożywcze, które bezpośrednio go nie zawierają, mogą zostać zanieczyszczone przez gluten podczas procesu produkcji. Coś tak prostego jak bezglutenowy kotlet z kurczaka smażony na patelni używanej wcześniej do przyrządzenia panierowanego kotleta z kurczaka (zawierającego gluten) może spowodować duże kłopoty dla osób z celiakią. Przypadkowe ekspozycje na gluten występują średnio od 3 do 4 razy w miesiącu.

infoplanet zdrowie szczepionka przeciw celiakii szczepionka

Nexvax2 działa poprzez przeprogramowanie limfocytów T w układzie odpornościowym atakującym jelita cienkie u osób z celiakią. Szczepionka powoduje, że komórki nie reagują na ekspozycję na gluten. Szczepionkę będzie można podawać w domu za pomocą urządzenia, które automatycznie wstrzykuje ją pod skórę. Zastrzyk będzie musiał być powtórzony raz na tydzień. Obecnie ImmusanT zakończył 5 testów fazy 1 Nexvax2. Wczesne próby spowodowały wymioty u pacjentów, więc początkowa dawka szczepionki została obniżona, a obecnie jest powoli zwiększana w odniesieniu do ilości glutenu będącej odpowiednikiem 2 bochenków chleba. Ponieważ szczepionka wpływa na określoną część układu odpornościowego, nie ma obaw o supresję układu immunologicznego.

Jak poinformowali uczeni, szczepionka atakuje tylko część układu odpornościowego, która prowadzi do powikłań celiakii w organizmie. W przeciwieństwie do immunoterapii w leczeniu raka, reumatoidalnego zapalenia stawów i zapalnej choroby jelit, Nexvax2 nie tłumi całego układu odpornościowego. ImmusanT planuje obecnie 6-miesięczne badanie drugiej fazy. Obejmie ono 150 osób z celiakią z 40 miejsc w Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii. Jest zbyt wcześnie, aby przewidzieć, kiedy szczepionka będzie potencjalnie dostępna i oszacować jej koszty.

Źródło: Leslie Williams, B.S., R.N., M.B.A, CEO, ImmusanT, Cambridge, Mass.; Alice Bast, CEO, Beyond Celiac, Ambler, Pa

kup artykuly platne