Już czas! Nadchodzi wyczekiwany sezon truskawkowy. Warto rozpocząć go z przytupem, a raczej… z chłodnikiem truskawkowym z owoców uwielbianych przez wszystkich!

kuchnia infoplanet przepis na chlodnik truskawkowy

Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, nie wymaga znacznych zdolności kulinarnych i sprawdzi się zarówno jako przekąska lub deser, jak i obiad na słodko – jeśli podamy go z makaronem. Czego będziemy potrzebować na porcję dla dwojga?

Składniki:


  • 0,5 kg truskawek;

  • 150g jogurtu naturalnego (małe opakowanie);

  • 200g kefiru naturalnego;

  • 2 łyżeczki miodu pszczelego;

  • kilka kropel soku z cytryny oraz skórka otarta z połowy cytryny;

  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany ;

  • garść mięty;

  • kilka sztuk pistacji (opcjonalnie).

Obierz truskawki z szypułek, umyj, i wymieszaj w blenderze wraz ze schłodzonym jogurtem i kefirem. Dodaj miód, cytrynę i startą skórkę (w zależności od upodobań – więcej lub mniej). Całość dokładnie wymieszaj. Wlej na talerz, udekoruj jogurtem greckim, pistacjami i liśćmi mięty do smaku. Podawaj schłodzony. Smacznego!